Concursul interjudețean de matematică „Dumitru Țiganetea” – ediția a XVI – a

Concursul interjudețean de matematică „Dumitru Țiganetea” – ediția a XVI – a

La Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” din Dej, sâmbătă, 14 mai, a avut loc a XVI -a ediție a Concursului interjudeţean de matematică „Dumitru Ţiganetea”.13221

Desfășurat sub egida Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj și a Societății de Științe Matematice din România – Filiala Cluj, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Dej, concursul s-a bucurat de participarea a 138 de elevi (clasele IV – VI) din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare și Sălaj. Organizatori, profesorii Catedrei de matematică din cadrul colegiului: Eugen Jecan, Camelia Magdaş, Corina Dragoş, Alina Găldean şi Fodor Zoltan. Alături de ei, la elaborarea subiectelor au participat prof. univ. dr. Dorin Andrica, UBB Cluj (în calitate de preşedinte al concursului) şi prof. Vasile Şerdean, de la Şcoala nr.1 din Gherla (vicepreşedinte), iar la festivitatea de premiere, primarul Costan Morar împreună cu inspector de specialitate Anca Hodorogea de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj. Amfitrion şi moderator al momentelor festive din cadrul concursului a fost prof. Axinte Bob, directorul colegiului dejean.

DSCF6013 DSCF6035

DSCF6021 DSCF6018

Concursul, purtând numele eminentului matematician Dumitru Ţiganetea, constituie în fiecare an o întâlnire competitivă între cei mai buni matematicieni (cu numeroși olimpici naţionali printre ei) din judeţele participante, precum şi o bază de selecţie a viitorilor matematicieni, mulți dintre tinerii concureți devenind ulterior, laureaţii unor concursuri naţionale şi internaţionale de prestigiu. Și dacă acest concurs este un omagiu adus unui mare dascăl și matematician, în mod simbolic, „mascota” actualei ediții a fost o carte de „Algebră pentru clasa V secundară” de P. Mirescu și A. Hollinger, publicată în 1946 și purtând semnătura olografă a profesorului Țiganetea. DSCF6005

Premiile oferite de organizatori au constat în diplome, cupe, medalii şi bani care, la clasa a IV a au revenit elevilor: Alexandra Mariașiu – Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean (I), Lidia Alexandra Tămâian (II) şi Dacian Robu (III), ambii de la Școala Gimnazială „George Coșbuc” Baia Mare; la clasa a V -a, elevilor: Oana Costin (I), Alexandru Mărcuș (II) și Traian Tus (III), toți trei de la Colegiul Național „Gh. Şincai” Baia Mare, iar la clasa a VI-a, elevilor: Ion Dragoș – Colegiul Pedagogic „Gh. Lazăr” Cluj-Napoca (I), George Zlampareț (II) și Darius Lazea (III), amândoi de la CN „Gh. Şincai” Baia Mare.

DSCF6056 DSCF6085

În ce-i priveşte pe cei 51 de elevi ai școlilor dejene (Școala „A. Iancu”, Școala „M. Eminescu” Școala Gimnazială Nr. 1, LAPI și CNAM Dej), prezenți în concurs, palmaresul lor numără: 9 mențiuni la clasa a IV – a, 4 mențiuni la clasa a V -a și 8 menţiuni la clasa a VI – a.

Tuturor – elevi, profesori îndrumători, părinţi şi organizatori, felicitări şi succes la ediţia din 2017 a concursului „Dumitru Ţiganetea”!

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*