În perioada 13 – 14 mai 2016, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai, împreună cu Asociaţia Studenţească PhiloHistoriss, a organizat Concursul de istorie „Spune povestea locului tău″, pentru liceenii din judeţele: Albă, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Satu Mare și Sălaj. Concurs, care și-a propus diseminarea unor subiecte ce aparțin disciplinei istoriei și istoriei locale, precum şi dezvoltarea perspectivelor de cercetare în acest domeniu, în rândul liceenilor. Nu în ultimul rând, competiția a însemnat și un mijloc de familiarizare a liceenilor cu metodologia ştiinţifică, cu desfăşurarea unei sesiuni de comunicări, cu prezentarea şi discutarea lucrărilor , dar și de promovare a Facultăţii de Istorie şi Filosofie în rândul elevilor.
Prima fază a concursului a constat în pregătirea unor lucrări pe una dintre temele de istorie locală: personalități, evenimente, monumente și clădiri etc., în timp ce în faza a doua s-a făcut prezentarea orală a temei abordate, în fața unei comisii alcătuită din studenți și profesori universitari și un public format din ceilalți participanți și însoțitorii acestora.
În prima zi de concurs au fost prezentate 14 lucrări finaliste, care s-au remarcat prin prin diversitatea și originalitatea tematică. După susținerea lucrărilor, liceenii au luat parte la un tur ghidat al Clujului, cu vizitarea unor monumente istorice și culturale și a Muzeului Etnografic al Transilvaniei și Muzeului Universității Babeș-Boyai. Programul celei de a doua zi a cuprins un workshop intitulat „Ce înseamnă să fii istoric”, în cadrul căruia elevilor participanți li s-au prezentat diverse aspecte ale istoriei artei precum și cum să realizeze un proiect de istorie orală. Concursul s-a încheiat cu festivitatea de premiere, elevii participanți fiind răsplătiți cu cărți și cu premii speciale pentru lucrările originale și bine documentate.
Spre mândria dejenilor, pe podiumul de premiere au urcat și doi elevi de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej: Gergely H. Konrad, elev în clasa a IX-a D (Premiul I) și Biriș Diana Cipriana din clasa a IX-a B (Premiul III).
Premiul I, obținut de Gergely H. Konrad (coordonat de prof. Horațiu Moldovan) a fost acordat pentru lucrarea „Catedrala Armeano-Catolică Sfânta Treime din Gherla”, care cuprinde un fascinant incurs în istoria comunității armene care a fondat orașul Gherla, locul de naștere și de domiciliu al tânărului concurent. Axat pe Catedrala Armenească din centrul municipiului, ca simbol al orașului și suflet al comunității fondatoare, lucrarea tânărului gherlean surprinde de asemenea câteva episoade semnificative din istoria lăcașului de cult, cum ar fi povestea faimosului tablou de Rubens aflat în incinta edificiului sau episodul incendiului din 1960.
Premiul al III-lea, obținut de eleva Biriș Diana Cipriana (coordonată de prof. Simona Cristina Albinetz) a fost acordat pentru lucrarea ,,Tradiții și sărbători ale meșterilor breslași din orașul Dej”. O lucrare bine documentată, care surprinde înființarea și organizarea principalelor bresle meșteșugărești din Dej, subliniind importanța acestora în apariția și devenirea orașului.
Corăbierii, cizmarii, tăbăcarii, fierarii, măcelarii, croitorii, rotarii, olarii, dulgherii, pieptănarii și blănarii au fost printre cei dintâi meşteşugari care s-au organizat în bresle, datorită concurenţei existente în aceste domenii. Toate vechile meşteşuguri practicate la Dej, aveau legătură directă cu nevoile lucrătorilor de la ocne şi necesitățile orășenilor sau cu întreţinerea clădirilor din oraş. Un spațiu important al lucrării este destinat și prezentării unor tradiții și sărbători ale breslelor dejene care animau întreaga urbe cu prilejul anumitor evenimente majore din viața comunității.
Felicitări tinerilor, posibil viitori istorici, și felicitări profesorilor care i-au pregătit și i-au făcut să îndrăgească istoria locurilor unde s-au născut și trăiesc!
M. V.