Înscrieri la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

Înscrieri la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

Elevii care doresc să cunoască ce înseamnă creștinismul și cu precădere ortodoxia sunt așteptați să se înscrie de lunea viitoare la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. 
Școala pune la dispoziția lor 28 de locuri pentru secția de teologie pastorală. Cei care vor alege să-și continue studiile la această instituție de învățământ vor avea de trecut o serie de probe orale, dar și scrise. afis_2016_pastorala_alb-min-420x623

Perioada de înscriere este 23-24 mai.
Examenul va începe pe 27 mai cu probele eliminatorii, muzică și testul psihologic, iar pe 28 mai candidații vor susține examenul scris din materia religie clasele a VII- și a VIII-a.
Mai multe informații pe www.stocluj.ro și la telefon: 0264431002

Seminariile Teologice Liceale Ortodoxe îşi au rădăcinile în modestele cursuri speciale de pregătire ale viitorilor clerici, pe care le găsim îndeosebi în Moldova şi Ţara Românească, în cursul veacului al XVIII-lea. Scopul întemeierii lor a fost acela de a pregăti slujitori ai altarelor, dar, în acelaşi timp şi dascăli pentru şcolile româneşti. În cadrul acestora, pe lângă instruirea teologică se oferea elevilor şi o bună pregătire de cultură generală. Astfel , acest gen de şcoală a pregătit decenii de-a rândul pe viitorii intelectuali ai satelor: preotul, învăţătorul şi cântăreţul de la strană.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca îşi desfăşoară activitatea începând din anul 1952, din momentul desfinţării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Român din Cluj (1924-1952), în incinta Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului.
De la înfiinţare până în prezent şcoala a trecut prin urmatoarele etape:
a) Şcoală medie de cântăreţi bisericeşti (1952-1955), cu trei, apoi patru ani de studiu;
b) Şcoală de cântăreţi bisericeşti şi Seminar Teologic Ortodox, cu cinci ani de studiu (1955-1978);
c) Seminar Teologic Ortodox (1978-1993), cu cinci ani de studiu;
d) Seminar Teologic Liceal Ortodox (1993-2007), cu cinci ani de studiu;
e) Seminar Teologic Liceal Ortodox (2007 – prezent), cu patru ani de studiu;
Până în anul 1989, Seminarul Teologic Ortodox clujean a fost unul dintre cele 6 seminarii (alături de Bucureşti, Craiova, Caransebeş, Buzău şi Neamţ), care pregăteau personal de cult pentru întreaga ţară.

Şcoala funcţionează pe principiul subordonării ierarhice şi al ascultării canonice faţă de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi îşi desfăşoară activitatea sub supravegherea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Această dublă subordonare, faţă de Biserică şi Stat, oferă absolvenţilor şcolii, şansa de a putea urma cursurile oricărei facultăţi din ţara noastră.
Astăzi învaţă şi se pregătesc pentru misiunea preoţească aproximativ 180 de elevi seminarişti. Alături de ei trudesc 25 de profesori, iar în munca de administraţie alte 24 de persoane. Împreuna, toţi aceştia contribuie la păstrarea renumelui pe care şcoala teologică ortodoxă din Cluj-Napoca îl are.

Şcoala are o sărbătoare anuală proprie, închinată Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore de Nazians sau Teologul şi Ioan Gură de Aur(30 ianuarie).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*