Legea pentru înfiinţarea creşelor, adoptată  de Camera Deputaților

Legea pentru înfiinţarea creşelor, adoptată de Camera Deputaților

Consiliile locale trebuie să înfiinţeze cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori. Prevederea apare într-un proiect de lege adoptat tacit în Camera Deputaţilor. Votul final se va da în Senat.crese

Actul normativ propune modificarea Legii 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, prin completarea articolului 2, astfel:

„Consiliul local va asigura condiţiile pentru înfiinţarea a minim unei creşe la 15.000 de locuitori din zona de competenţă. Înfiinţarea creşelor în condiţiile menţionate (…) se poate face şi prin construirea unor anexe la grădiniţele existente, astfel încât acestea să poată prelua şi copii de la vârsta de 1 an”.

Şi articolul 8 va fi completat, potrivit proiectului:

”Cheltuielile privind înfiinţarea creşelor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite”.

În expunerea de motive, se precizează că „dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creşterea copilului, statul trebuie să îşi dezvolte politicile în ceea ce priveste înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea şi educaţia timpurie a copilului.

Numărul părinţilor care trebuie să-şi lase copiii în grija cuiva pentru a putea merge la serviciu este cu mult mai mare decât oferta din creşe. De aceea, înscrierile la creşe se fac cu aproape nouă luni înainte, pentru ca micuţii să poată fi primiţi în septembrie. De cealaltă parte, la creşele particulare costurile pe lună sunt mult mai mari, iar pentru o familia care câştigă salariul minim pe economie, creşele private un reprezintă o alternativă. (…) Chiar dacă şi-ar dori să se reîntoarcă în câmpul muncii, înainte de expirarea concediului maternal, femeilor le este foarte greu să facă acest lucru pentru că un au în grija cui să-şi lase copilul/ copiii”.

Iniţiatorii spun că aproximativ 650.000 de copii cu vârste mai mici de 3 ani beneficiază de mai puţin de 15.000 de locuri în creşe.

Reamintim că un proiect de lege asemănător se află la Senat, din februarie. Se referă la Programul Național „Creșe pentru copiii României” şi înființarea, de către Guvern, a 544 de noi creșe, pe baza numărului de locuitori (o creşă la 10.000 de locuitori).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*