Zilele Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej

Zilele Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej

Dedicate patronului spiritual al şcolii, Zilele Liceului Teoretic “Alexandru Papiu Ilarian” constituie în fiecare an, un prilej de evaluare şi autoevaluare pentru instituţia dejeană care – de la obţinerea atestatelor de competenţă în informatică şi limba franceză (inclusiv bacalaureat bilingv) sau a certificatului de instructor sportiv în baschet şi volei, până la dobândirea unor temeinice cunoştinţe de cultură generală – permite tuturor elevilor, în funcţie de preferinţe şi aptitudini, să-şi manifeste talentul şi creativitatea în aproape orice domeniu.

SONY DSC SONY DSC

Activităţile culturale și educative, în care s-au implicat timp de două zile profesorii şi elevii şcolii, au debutat oficial joi, 19 mai, în prezenţa primarului Costan Morar, viceprimarului Aurelian Mureșan și a numeroșilor invitați, foști și actuali dascăli, elevi și părinţi. După momentul festiv al deschiderii manifestărilor, directorul instituției, prof. Dorina Gherman, a prezentat oferta educațională a școlii pentru anul de învățământ 2016-2017, împreună cu o retrospectivă a principalelor evenimente care au marcat anul trecut viaţa liceului. Un rezumat al succeselor obținute de elevii filierei vocaționale, a Clubul Sportiv Școlar și Centrului Național de Excelență Volei, a fost prezentat de coordonatorul activităților acestei filiere, director adjunct, prof. Armand Dimitriu.

SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

Festivitatea de deschidere a continuat în parcul școlii, la bustul lui Alexandru Papiu Ilarian. Precedat de un Te Deum, evocarea vieţii şi activităţii cărturarului şi omului politic, emblematic pentru destinele Transilvaniei şi pentru naşterea României moderne a fost făcută de prof. Valeria Huza, urmat de depuneri de coroane, ca un modest omagiu adus patronului spiritual al școlii.

Manifestările desfășurate sub genericul Zilele Liceului „Al. Papiu Ilarian” au continuat la cabinetul de limba română cu prezentarea „In memoriam Petru Săplăcan” (prof. Dorina Gherman, prof. Izidor Hațegan și bibliotecar Diana Budăcean), dedicată unui fost dascăl eminent al școlii și implicit, al Dejului.

SONY DSC SONY DSC

Următoarele două puncte ale programului de joi l-au constituit: Diseminarea experienței din cadrul Secțiunii Aventură a Concursului „Duke of Edinburgh’s International Award”, respectiv, prezentarea „Călătoriei de aventură a tinerilor Award – Vlădeasa 2016” (prof. Cornelia Platon, prof. Alexandru Kiss și prof. Iosif Martonos) și un expozeu de istorie locală, pe tema „Cultură și civilizație românească și obiceiuri de pe Valea Someșurilor. Istorie și societate în dimensiune virtuală” (prof. Valeria Huza și prof. Alexandrina Almășan).

SONY DSC
Prima, din cele două zile dedicate sărbătorii liceului s-a încheiat conform tradiției, cu ”Balul Majoratului”.

Vineri, programul activităților derulate pe secţiuni cuprinde: Concursul de matematică „Leon Birnbaum” (coordonatori, profesorii: Sorin Borodi, Mirela Blaga, Nicoleta Câmpeanu și Cristina Crișan); “Bilingvul în sărbătoare” – prezentarea publică, de către elevii clasei a XI – a C, a proiectului interdisciplinar din cadrul probei anticipate de bacalaureat cu mențiune bilingvă francofonă (coordonatori, profesorii: Alina Sabou, Monica Diț, Alexandru Kiss și Bogdan Hedeșiu); Moment comemorativ „George Coșbuc”, organizatat de profesorii catederei de limba română; „Apa – Miracolul vieții” – prezentări PPT (profesorii: Floarea Farcaș, Silvia Farcaș, Călina Coroian, Vasile Stăhiescu, Ramona Butuza și Gabriela Moldovan); Concursul „Corectitudine în comunicare”, cu participarea elevilor claselor a IX -a (coordonatori, profesorii Camelia Tămaș, Smaranda Oargă și Marius Chirilă) și „Ziua internațională a biodiversității – Program internațional ENO Tree Planting Day” la care participă elevii claselor a X -a B și XI -a B (coordonatori, profesorii Cornelia Platon și Alexandru Kiss).

SONY DSCZilele LAPI se vor încheia cu un spectacol de Karaoke (coordonator, prof. Kinga Nan-Farkas) și cu festivitatea de premiere a laureaților Concursului de matematică „Leon Birnbaum”.

Două zile de sărbătoare dedicate unei școli în plină ascensiune, unde elevii porniți pe drumul împlinirii profesionale, descoperă ce înseamnă Libertate, Ambiție, Perseverență și Inovație. Într-un cuvânt, spiritul LAPI.

M. V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*