Cracovia - Castelul Wawel

Cracovia, sanctuarul Poloniei

Cracovia - Piața Centrală
Cracovia – Piața Centrală

În 1990, când am vizitat prima dată Cracovia, orașul mi s-a părut frumos și unitar din punct de vedere arhitectural, dar cenușiu și trist, ca toate orașele peste care comunismul își lăsase fatidica amprentă. După 15 ani, în 2005, am revăzut orașul și surpriza a fost uriașă. În timp ce orașele noastre se bălăceau și complăceau în indiferență, umplându-se până la refuz de kitsch, polonezii restaurau, colorau, înfrumusețeau și puneau în valoare tot ce ținea de patrimoniul cultural și istoric al țării, atrăgând milioane de turiști și dezvoltând cu succes sectorul terțiar.

Cracovia - Stradă centrală
Cracovia – Stradă centrală

În numai 15 ani, Cracovia redevenise ceea ce a fost întotdeauna, un oraș-muzeu în aer liber, viu și colorat, animat de un dute-vino tineresc și cosmopolit, plin de atracții, pentru toate gusturile. Un oraș mândru, cu o identitate proprie, nealterată de nimeni și nimic.

Din 1040 până în 1609, Cracovia a fost capitala Poloniei și aici a existat a doua mare universitate din Europa Centrală, universitate de care se leagă numele lui Nicolaus Copernicus. Dar, în primul și în primul rând, Cracovia înseamnă Catedrala și Castelul Wawel.

Cracovia - Castelul Wawel
Cracovia – Castelul Wawel

De-a lungul timpului s-au schimbat domnitorii și granițele, și de nenumărate ori s-a pus sub semnul întrebării însăși existența țării, dar aceste minunate două edifici de pe Dealul Wawel au vegheat mereu asupra Vistulei, ca simboluri neclintite ale Poloniei.
Conform legendei, la poalele dealului trăia un balaur care a fost ucis de prințul Krak. Acesta ar fi hrănit monstrul cu mortăciuni umplute cu smoală și sulf, până l-a făcut să crape și, odată eliberat ținutul, a întemeiat orașul care avea să-i poarte numele, Krakow.

Catedrala
Catedrala
Denumit de Papa Ioan al II -lea, fost episcop de Cracovia, drept „sanctuarul națiunii”, Wawel este locul unde își dorm somnul de veci 41 din cei 45 de domnitori ai Poloniei, iar catedrala păstrează mormântul episcopului Sanislaw, care în 1079 a fost executat pentru că a participat la complotul împotriva regelui Boleslaw. Sanctificat, Sanislaw a devenit sfântul ocrotitor al Poloniei.

Majoritatea clădirilor catedralei datează din secolul al XIV – lea, mai puțin capelele ornate din vecinătate, care au fost construite în secolele următoare. Acoperișul are trei turnuri și într-unul se află, din 1520, marele clopot Sigismund, care poate fi auzit și în prezent la evenimentele deosebite ale orașului. Cele mai multe scrieri și documente despre domnitorii polonezi sunt păstrate tot în capele, unde se odihnesc și cei doi regi ctitori ai catedralei: Vladislav cel Scurt și Cazimir cel Mare.

Mormântul regelui Casimir
Mormântul regelui Casimir

Capela Sigismund, construită din ordinul regelui Sigismund cel Bătrân, este cea mai fastuoasă, fiind destinată ca mausoleu al dinastiei Jagelow. Lucrările capelei au început în 1510, sub îndrumarea florentinului Bartolomeo Berecci, care a meritat din plin încrederea regelui. „Încoronată” cu o cupolă de aur, este o capodoperă a simetriei, cea mai rafinată piesă arhitecturală italiană renascentistă aflată la nord de Alpi. De altfel, Renașterea italiană a influențat toate lucrările ulterioare de extindere a palatului.

Castelul  Wawel
Castelul Wawel

Puținele bijuterii ale coroanei sunt păstrate de asemenea la Wawel, inclusiv sabia statului, Szczerbiec, folosită încă din secolul al XIII – lea la ceremoniile de încoronare. După destrămarea Poloniei, în 1717, sabia a ajuns în Rusia, fiind returnată după primul război mondial, dar puțin a lipsit să fie confiscată din nou de naziști.

O altă atracție turistică a Cracoviei o constituie Piața Centrală a orașului, în epocă, cea mai spațioasă piață medievală din Europa. Planurile ei au fost trasate în 1257, piața devenind în scurt timp un important loc de întâlnire a negustorilor de pretutindeni, „nod comercial” în care se împleteau Nordul și Sudul, Apusul și Răsăritul. În centrul pieței se află Hala de Țesături, construcție în stil gotic și renascentist care a adăpostit primele magazine ale orașului.

Cracovia - Piața Centrală
Cracovia – Piața Centrală

Reconstruită în 1955, după un incendiu devastator, clădirea adăpostește astăzi o secțiune a Muzeului Național de Artă, respectiv, Galeria de pictură și sculptură poloneză din secolul XIX.
Vechile ziduri ale orașului, Poarta Florianska, datând din 1307, biserica Mariacki, Teatrul Juliusz Slowacki (pe frontispiciul căruia, basorelieful „Invitație la dans” este inspirat de epopea națională „Pan Tadeusz” de Adam Mickiewicz), Biserica Franciscană, cu vitraliile create de Stanislaw Wyspianski, Cartierul Kazimierz, cu al său Cartier Evreiesc, datând din secolul XIV, sunt doar câteva din multele zone pitorești ale acestui minunat oraș. Și, pentru că am amintit de cartierul evreiesc, merită să mă opresc puțin asupra lui. Încă din Evul Mediu, în Cracovia s-a stabilit și s-a dezvoltat o importantă comunitate evreiască ale cărei urme și influențe se mai văd și resimt și astăzi.

Cracovia - Muzeul Iudaic
Cracovia – Muzeul Iudaic

Cartierul numără 7 sinagogi, dintre care, cel mai vechi, găzduiește Muzeul Iudaic. Pe amplasamentul vechiului ghetto evreiesc se găsește și Muzeul Memoriei Naționale (Apteka pod Orlem), dar tot aici întâlnești la tot pasul, anticariate, mici magazine de suveniruri și restaurante kusher. Și tot aici, în fiecare an, la sfârșitul lunii iunie are loc cel mai mare Festival Evreiesc, un eveniment muzical și cultural care atrage o mare diversitate de soliști și formații din Europa, America și Africa și zeci de mii de turiști.

Cracovia - Cartierul evreiesc
Cracovia – Cartierul evreiesc

În acest cartier, care-și conservă cu grijă farmecul pitoresc de altădată, situat nu departe de lagărul de concentrare Plaszow, au fost turnate numeroase scene din filmul lui Spielberg, „Lista lui Schindler”. Altele, la Auschwitz-Birkenau.

Părăsesc Cracovia, așa cum părăsesc orice oraș care și-a găsit definitiv un loc în inima mea: cu regret, dar și cu speranța unei revederi, indiferent când se va întâmpla aceasta…

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*