De la regina Victoria, la Victoria’s Secret…

De la regina Victoria, la Victoria’s Secret…

Celebra marcă Victoria’s Secret a apărut în 12 iunie 1977, la San Francisco, în California. Firma, care avea să furnizeze în scurt timp lenjerie intimă, de calitate, femeilor din întreaga America, a fost fondată de soții Roy și Gaye Raymond care și-au deschis primul magazin în Stanford Shopping Center din Palo Alto. Soții Raymond au ales numele de „Victoria” ca o aluzie la „epoca Victoriană”, caracterizată ca „o perioadă de pace, prosperitate și încredere în sine”, perioadă care parțial a coincis cu „la belle epoque” din arealul continental al Europei. Bineînțeles, „secretul” se referea la tot ce se ascundea sub haine, sub îmbrăcămintea multă și complicată purtată de femei. v.s

Extrapolând însă, Victoria’s Secret se leagă inevitabil și de micile secrete ale reginei, în materie de frumusețe… Și asta deoarece, în dorinţa lor de a se menţine fru­moase, femeile din toate timpu­rile şi din toate păturile sociale au folosit felurite moduri de îngrijire a pielii şi părului. Nici reginele şi împă­rătesele nu făceau excepţie, iar unele dintre ritualurile şi reţetele lor s-au păstrat şi constituie o sursă de inspi­raţie pentru frumoasele doamne din ziua de azi.

Regina Victoria a Angliei

A fost nu doar regina Angliei, ci şi împărăteasa Indiilor şi stăpâna colo­niilor britanice. A domnit în secolul XIX, timp de 63 de ani, perioadă în care Anglia, aflată în „era victoriană”, a fost într-o continuă dezvoltare şi expansiune. Re­gina Victoria a Angliei a rămas în isto­rie ca o femeie puternică, inteligentă şi dacă nu prea frumoasă, foarte bine în­grijită. (Aşa cum arată în toate portre­tele ei.)queen-victoria

În epoca victoriană, fardul „gen mas­că” şi tenul bolnăvicios – specifice secolelor precedente – fuseseră deja înlocuite cu preferinţa pentru un aspect ceva mai natural. Femeile se bazau pe frumuseţea lor nativă, pe care căutau să o sporească. Erau preţuite pielea albă – întotdeauna ferită de soare -, care era un semn de aristocraţie, şi pă­rul lung şi bogat, strâns în cocuri meşte­şugite.
Imaginile de tinereţe ne-o înfăţişea­ză pe regina Victoria cu un ten „regal”, cu aspect de „floare proaspătă”. Au­gus­ta femeie îşi spăla tenul cu apă de trandafiri îndoită cu oţet, şi îşi aplica „măşti de frumuseţe” din fulgi de ovăz, miere şi albuş de ou, pentru a-şi „lumina” pielea. * Împotriva pis­truilor şi petelor, îşi tampona tenul de două ori pe zi cu ceai de răcovină. * Baia caldă cu tărâţe de grâu sau ovăz, ur­mată de „exfolierea” pielii cu o câr­pă, era considerată secretul corpului cu piele netedă şi strălucitoare. Pentru că „vopselele” – adică fardurile erau că­zu­te în dizgraţie în acea epocă, regina folosea drept culoare pentru obraji puţin suc de sfeclă, care îi dădea un aspect „îmbujorat”, şi aplica „un praf” de făină de orez pe nas, pentru a-i re­duce „luciul”. Pe buze aplica o pomadă (pentru netezime şi strălucire).


Câteva dintre reţetele Reginei Victoria

* Loţiune pentru împrospătare: a­mes­tecaţi în părţi egale suc de lămâie, albuş şi coniac. Ungeţi-vă în fiecare seară faţa cu acest preparat: veţi vedea în câteva zile rezultatul.
* Apă de crini pentru curăţarea şi iluminarea tenului: într-o ceaşcă de apă pusă la fiert, puneţi o mână de pe­ta­le de crin. Lăsaţi să clocotească 1-2 mi­nute, apoi trageţi vasul deoparte. Se lasă să stea o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se spală obrazul în fiecare seară, cu apa de crini.

* Cremă pentru frăgezirea pielii: amestecaţi (pe aburi) 8 părţi untură proaspătă de porc (osânză), o parte cea­­ră de albine şi o parte ulei de la­vandă. Cu unguentul dobândit, unge­ţi-vă faţa uscată, ridată, sau zonele corpului cu piele aspră.
* Mască pentru albirea pielii: luaţi două linguri de seminţe de do­vleac de­cojite şi pisaţi-le până se trans­formă în pulbere. Adăugaţi lapte, până obţineţi o cremă groasă, apoi puţină smântână şi câteva picături de lămâie. Întindeţi preparatul pe faţă şi lăsaţi-l o jumătate de oră.

* Pentru păr frumos: într-un litru de vin alb se pun două mâini de roz­marin, 2-3 linguri de miere şi se lasă la mace­rat o săptămână. Se strecoară, se adau­gă 2 linguri de ulei de migdale, se agi­tă bine, iar cu preparatul obţinut se ma­sează pielea capului. De asemenea, pen­tru a-i da părului ei şaten frumoase reflexe arămii, regina folosea un ames­tec de suc de lămâie, rubarbă şi şofran.

Referințe: „Regine și împărătese” de Iulia Vlad (Formula AS nr.1200)

„Dandysmul. O istorie” de Adriana Babeți (Ed. Polirom)

„From Victorian to Victoria’s Secret: The Foundations of Modern Erotic Wear” de Nancy Workman în Journal of Popular Culture, September 2012.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*