Oportunitate pentru elevii Liceului Tehnologic „Somes” Dej

Oportunitate pentru elevii Liceului Tehnologic „Somes” Dej

Trei liceeni de la Liceul Tehnologic „Someş” Dej și un profesor însoțitor, au participat la un stagiu de pregătire practică în Olanda, la Colegiul Deltion din Zwolle, în perioada 6-13 mai 2016. Doi dintre elevi au specializarea tehnician transporturi, iar al treilea, specializarea organizator banqueting. Colegiul Deltion este o institutie de învăţământ în care studiază 15.000 elevi, având 700 cadre didactice şi în jur de 650 specializări. IMG_20160512_084321286

Elevul Mureşan Marcus, specializarea organizator-banqueting a efectuat stagiul de practică în două dintre restaurantele din incinta colegiului, iar elevii Bogdan Stelian şi Rus Cătălin, specializarea tehnician transporturi, au desfăşurat ore de pregatire practică în cadrul celor trei ateliere service din şcoală. Aici ei au fost integraţi în grupele de practică, unde au primit sarcini precise şi informaţii tehnice.

IMG_20160 IMG_20160

Pe perioada stagiului s-au vizitat spaţiile din şcoală, reprezentanţele auto Mercedes şi Ford din Zwolle şi s-au purtat discuţii cu conducerea colegiului, cadre didactice şi elevi din şcoală. Am realizat un schimb de bune practici, iar elevii şi profesorii participanţi au legat relaţii de prietenie.

În afara pregătirii profesionale, grupul nostru a beneficiat şi de activităţi de relaxare, fiind vizitat oraşul Amsterdam şi un scurt popas la Marea Nordului. În Amsterdam am avut posibilitatea de a admira frumoasele clădiri de pe malurile canalelor, cu stilul lor arhitectural specific. O privelişte tipică pentru Olanda, în perioada primăverii, este cea a câmpurilor întinse cultivate cu lalele multicolore. Spectacolul oferit de florile galbene, roşii sau roz este copleşitor, privitorul având parte de o experienţă deosebită. DSCN0398

În urma stagiului de pregătire profesională, elevii au primit certificate de participare, fiind felicitaţi de reprezentanţii colegiului. Pe perioada stagiului elevii şi-au dezvoltat abilitǎţile de comunicare în limba engleză şi-au consolidat cunoştinţele teoretice dobândite în şcoală prin aplicarea lor practică, s-au familiarizat cu sistemul educaţional din Olanda.

DSCN0603

Profesorii noştri au luat contact cu modul de lucru al profesorilor din Olanda şi au putut prelua din experienţele acestora acele lucruri care vor aduce beneficii în învătarea elevilor români.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul Fundaţiei Dalfsen Helpt O. Europe , d-nului Jan Maters şi d – nei Rodica Maters şi conducerii Colegiului Deltion prin d-nul dir. Marinus Roijakkers, cărora dorim să le mulţumim pentru efortul şi oportunitatea oferită. Reamintim că în luna iunie 2015 s-a primit o donaţie de 50 de calculatoare din partea olandezilor.

De asemenea mulţumirile sunt adresate Primăriei Dej şi conducerii liceului nostru.
A fost o experientă inedită, atât pentru profesori cât şi pentru elevii participanţi, deschizându-ne viziunea asupra sistemelor educaţionale ale altor ţări europene, asupra succeselor lor cât şi posibilitatea iniţierii de noi parteneriate.

Parteneriatele educaţionale internaţionale deschid şcolile spre diversitatea europeană, încurajând încrederea în sine şi munca în echipă a elevilor şi profesorilor.

prof. Solomean Ovidiu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*