Trei elevi dejeni, finaliști ai  Concursului național  „Biserica și școala din sufletul meu”

Trei elevi dejeni, finaliști ai Concursului național „Biserica și școala din sufletul meu”

Cu prilejul sărbătorii consacrate Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi Elena, Catedrala Patriarhală din Capitală și-a serbat hramul istoric. În aceași zi, 21 mai, după Sfânta Liturghie, oficiată în Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, au fost premiaţi câştigătorii Concursului național de creație „Biserica și școala din sufletul meu” şi câştigătorii Concursului naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinţei”.

DSC_6707-1

Concursului național de creație „Biserica și școala din sufletul meu”, a fost organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației Națio­nale și Cercetării Științifice, în perioada 15 decembrie 2015 – 21 mai 2016.

DSC_7506-1

Scopurile concursului au fost potențarea aptitudinilor şi competențelor sociale ale copiilor înscriși în program; identificarea elevilor cu aptitudini speciale: artistice (literare şi de dezvoltare a interesului pentru lectură şi pentru creație literară), plastice (desen, fotografie), teologice, de comunicare şi organizare etc.; cunoașterea, afirmarea şi stimularea potențialului social, artistic, plastic, teologic şi de comunicare al elevilor din clasele I-XII; conștientizarea rolului educației în viața unui copil şi a posibilităților pe care le oferă aceasta pentru integrarea în viața socială; prevenirea părăsirii timpurii a școlii și a delinc­venței juvenile; integrarea copiilor în viața școlară prin reabilitarea socioemoţională şi comportamentală; asigurarea educației morale de bază, necesară fiecărui copil.

Spre mândria dejenilor, la faza finală a concursului, Eparhia Clujului a fost reprezentată la nivel național de Grupa de cateheză a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Dej II, pentru premiere fiind nominalizați trei elevi de la Școala Gimnazială Nr.1: Denisa Hatos – la secțiunea literară, pentru lucrarea”Scrisoare către Dumnezeu”; Melissa Bujiță – la secțiunea artistică, pentru sceneta ”Gigel și școala” și Rigo Lorand – la secțiunea multimedia, pentru filmul „Viața în școală și biserică”. Cei trei elevi au fost însoțiți la București, de preotul Emil Sabadîș. sabadis

Reamintim că la nivelul Eparhiei Cluj, premierea câștigătorilor concursului național „Biserica și Școala din sufletul meu” a avut loc pe data de 11 mai, Protopopiatul Ortodox Dej obținând locul I și o mențiune . Premiul I a revenit Grupei de cateheză a Parohiei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” Dej II (coordonată de prof. Cristina Șipoș de la Scoala Gimnaziala Nr.1 și pr. Emil Sabadîș), pentru portofoliul „Școala ne învață, iar Biserica ne luminează”, în timp ce mențiunea a fost obținută de Grupa de cateheză a Parohiei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Dej I (coordonată de prof. Daniela Petrescu de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” și pr. Iuliu Leach).

poza  premierea  mitroplit cluj 2016 dej2 sc. 1

Premierea a fost făcută de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și de către părintele inspector de cateheza Liviu Vidican-Manci. La festivitate au fost prezenți de asemenea, inspectorul de religie Sidon Marian, protopopul Ioan Buftea de la Dej, responsabilul de cateheză al protopopiatului Dej , preotul Ioan Bolbos și mai mulți reprezentanți ai parohiilor și școlilor din județ, cu grupele de cateheză participante la concurs.
Tuturor, felicitări și succes la viitoarele concursuri!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*