Scrisoare către electoratul indecis

Scrisoare către electoratul indecis

Am intrat în ultima săptămână a campaniei electorale. Atmosfera de altădată lipseşte . Nu mai sunt spectacole, banere , maşini cu difuzoare,imnuri și mesaje, dar există teama, dacă nu certitudinea, că lumea nu se va prezenta la vot. stir2

Absenteismul este o realitate cu care ne-am confruntat în mod sistematic la alegeri. În cele mai fericite cazuri, abia cu puţin peste jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot se prezintă la urne. Asta nu înseamnă că jumătatea absentă nu are opinii, nu critică, nu sanctionează verbal instituţiile. Nici o lege nu-l opreşte pe cel care nu votează să aibă opinii, dar nici nu-l obliga să-și exercite dreptul, pentru că ar fi un non sens. Un drept nu poate fi în acelasi timp și obligație.

Cine sunt însă cei absenți? Pot să–i intuiesc, pot să presupun că sunt tinerii, cei plecați din țară, cei marginalizați, deceptionații, victimele credule ale abuzului politic etc. Certitudinea că este așa, nu schimbă însă cu nimic situația. Întrebarea care se cere pusă este: ce facem noi, noi candidații pentru primarii, consilii locale pentru a-i convinge?

Și sunt nevoit să recunosc că toți, noi cei intrați în campania electorală, facem eforturi pentru a-i determina să meargă la vot. Ce am putea promite? Locuri de muncă, programe pentru petrecerea timpului liber, locuri de agrement, parcari, săli de sport, spectacole, piste de biciclete, locuinţe etc.? Opinia mea în legatură cu acest comportament este clară:

Circ și pâine ca pe vremea lui Nero! În fapt, cam la acest nivel se reduce discursul în confruntarea politică și nu o spun numai eu. O spun și aceia care refuză să se mai exprime. De aceea mi-e greu să gasesc tonul, tema și îndemnul potrivit. Și totusi, cu tot riscul, mă adresez vouă, celor nehotărâți. Celor care stați în cumpană. Vă spun că tăcerea nu servește nimanui. Nici vouă și nici celor care ar trebui să audă.

Celor indeciși:

Nu mai este timp de risipit. Timpul nostru este viața noastră.

Nu vă amăgiți că stând acasă nu veți vota. Stând acasă, veți vota prin absență, pentru că absența voastră înseamnă un vot în plus pentru cineva sau pentru altcineva.

Nu contribuiți, cu dezamagirea vostru pentru politică și politicieni – crezând că „toți sunt la fel” –, la un deznodământ politic care, pentru o perioadă nedeterminată de timp, se poate dovedi un dezastru pentru noi toți..

Știu, ați tot primit astfel de mesaje. Unele de la persoane care au făcut ceva pentru comunitate. Altele, de la persoane care v-au ignorat constant, dar își amintesc o data la 4 ani să vă transmită cât de important este votul dvs pentru ei . Eu nu sunt la fel. Până de curând, am fost mai degrabă un anonim politic. Ca fiecare dintre dumneavoastră, am invățat, am muncit și mi-am clădit o familie, o afacere. Am trudit din greu, am învățat ce înseamnă munca cinstită și responsabilitatea concretă. Cred că este momentul să fac mai mult și pentru cei alături de care trăiesc, dumneavostra concetățenii mei , locuitori ai Municipiului Dej.

Nu țin să ieșiți la vot pentru mine. Doresc însă ca în orașul nostru, pentru binele său, toți să aibă un cuvânt de spus și curajul de a o face.

Dumnezeu să vă dea gandul cel bun!

Co-președinte ALDE Dej – Vicențiu Știr

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*