Bucuria comuniunii, împărtășită la Procesiunea organizată de Rusalii

Bucuria comuniunii, împărtășită la Procesiunea organizată de Rusalii

Numeroși dejeni au trăit în această duminică, momente de comuniune participând împreună la „Procesiunea Bucuriei”, organizată de Protopopiatul Ortodox Dej, pentru al II-lea an consecutiv cu ocazia Sfintelor Rusalii.procesiune

„Procesiunea Bucuriei” a debutat cu o slujbă de binecuvântare oficiată la Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” de pe Dealul Florilor, după care, credincioșii au pornit spre centrul orașului intonând cântări și rugăciuni specifice perioadei liturgice a Pogorârii Sfântului Duh. Ajunși la Capela din Parcul Mare, participanții la procesiune au asistat începând ora 19:00 la „Vecernia plecării genunchilor”, oficiată de către preotul Inspector Eparhial, prof. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, împreună cu preoții de la parohiile din Dej și din împrejurimi.

„Vecernia plecării genunchilor”, o slujbă cu caracter special, care se săvârșește o singură dată pe an, este liturgic diferită față de restul slujbelor de seară, întrucât i se adaugă 7 rugăciuni, în timpul cărora se îngenunchează pentru prima dată, după Praznicul Învierii. Îngenuncherea în zi de duminică sau de mare sărbatoare a fost interzisă de Părinții Bisericii tocmai pentru ca bucuria praznicului să fie deplină. De Rusalii, chiar dacă este Praznic Împărătesc, slujitorii și credincioșii îngenunchează pentru că „atât de mare este darul Duhului Sfânt, încât plecarea genunchilor arată starea de smerenie și de rugăciune stăruitoare necesară pentru a fi vrednici de Pogorârea Sfântului Duh”.

La final, părintele protopop Ioan Buftea a mulțumit credincioșilor pentru prezență, iar autorităților locale pentru sprijinul acordat în buna desfășurare a evenimentului.

Foto: dejeanul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*