Relația Dej-Beauvais, de la prietenie spre înfrățire

Relația Dej-Beauvais, de la prietenie spre înfrățire

În perioada 24-27 iunie, primarul municipiului Dej, Morar Costan a efectuat o vizită în oraşul Beauvais din Franța, ca răspuns la invitația oficială, lansată de primarului oraşului Beauvais, Caroline Cayeux.primar2
Cu acest prilej, primarul Costan Morar a participat alături de reprezentanții orașelor înfrățite cu Beauvais, la a 544 – ediție a „Serbărilor Jeanne Hachette”, precum și la activităţile cultural artistice organizate cu acest prilej: recepţia oferită delegaţiilor sosite din Anglia, Germania, Portugalia, Polonia și România, inaugurarea Târgului Medieval, parada și spectacolul dedicat eroinei simbol al oraşului, Jeanne Hachette, precum și vizitarea catedralei Sfântul Petru unde a avut loc tradiționala Misa solemnis, oficiată în stil medieval. Programul a cuprins de asemenea, întâlniri pe linie culturală, turistică şi economică, fiind vizitate în acest sens: L’École d’Art du Beauvaisis, Colegiul „Sf. Petru şi Pavel, Agenţia Turistică Tripdomia, Intreprinderea de bureţi vegetali „ Spontex S.N.C”, precum şi comuna Fouilloy.

primar primar3

„ Vizita în Beauvais a fost una deosebită şi de bun augur pentru continuarea, dezvoltarea şi extinderea relaţiilor de prietenie între Dej şi Beauvais . A fost o onoare pentru mine să reprezint Dejul şi să prezint în cadrul deschiderii oficiale din sala festivă a Primăriei Beauvais, în faţa gazdelor şi a delegaţiilor prezente, municipiul nostru şi evoluţia relaţiilor de prietenie între Dej şi Beauvais, relaţii care s-au intensificat după ce am semnat Tratatul de Prietenie, tratat care în urma discuţiilor cu primarul oraşului Beauvais, în viitor să se transforme în Tratat de Înfrăţire. Aşadar am avut parte de trei zile în care am creat premisele extinderii relaţiilor între cele două comunităţi, în acest sens urmând ca anul viitor , în urma invitaţiei făcute, o delegaţie din Beauvais să viziteze Dejul.
Mulţumesc domnului profesor, Lucian Iosip , vicepreşedinte al Asociaţiei Francofonilor din Dej, pentru prezenţa sa alături de mine în Franţa, pentru implicarea în organizarea acestei vizite şi menţinerea relaţiilor de prietenie cu Beauvais,” a declarat Costan Morar la întoarcerea sa din Franța.
„Tratatul de Prietenie” semnat în 1998 între orașele Beauvais și Dej, reînnoit în 2014, a constituit baza dezvoltării relaţiilor existente între cele două oraşe încă din 1990. De-a lungul anilor, au avut loc numeroase vizite reciproce între reprezentanţii celor două administrații și diferite alte instituții de stat sau ONG -uri, un loc important revenind schimburilor culturale și sportive. După reînnoirea legăturilor existente între cele două orașe, interesul pentru noi proiecte comune s-a intensificat în mod vizibil de ambele părți. Astfel, în 2013, Trupa de teatru francofon a Şcolii ”Mihai Eminescu” a fost oaspetele Școlii ”Sfânta Bernadette”. În același an 4 cicliști, membri ai Asociației Foulées de la Rue”, au parcurs „un drum al prieteniei între Beauvais și Dej”, de 2.500 km, iar 4 alergători dejeni au participat la semi-maratonul ”Transquart”.

francezi-Dej

În 2014, o delegație a Comitetului de Înfrățire Beauvais a vizitat Dejul, ocazie cu care a fost reânnoit „Tratatul de Prietenie”, iar Corala ”Armonia” a Casei Municipale de Cultură a participat la Sărbătorile Marissel. De asemenea, o delegație dejeană a participat la festivitățile prilejuite de Ziua Armistițiului, aniversată la 11 Noiembrie.
În următorii ani, prietenii din Beauvais au fost prezenți în juriul Festivalului „Franthousiasme”,în 2015, Anne-Marie Gorin și alți doi beauvaisieni, iar în 2016„ Theatre de l’Orage” participă la cea de-a 13-a ediție cu trei tineri actori, Patrice Bousquet, directorul teatrului fiind președinte al juriului. Din delegație au mai făcut parte părinții celor trei elevi și Patrick Fizet, primarul comunei Fouilloy.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*