Grevă generală la Primăria Dej

Grevă generală la Primăria Dej

Membrii de sindicat ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) participă mâine, 5 iulie 2016, la prima formă de protest din calendarul acţiunilor organizate. Acțiunea vine ca urmare a declanşării de către FNSA a conflictului colectiv de muncă la nivel naţional şi a faptului că în cadrul întâlnirii din data de 27 iulie 2016 dintre reprezentanţii FNSA și ministrul muncii nu s-a ajuns la niciun consens în cadrul procedurii de conciliere, motiv pentru care se va  recurge la o oră de grevă,  la începutul programului de lucru, se arată în comunicatul de presă remis de Organizația Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria municipiului Dej.ghiseu1

Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşidesfăşoară activitatea în consiliile judeţeneşi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală (care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70%).

Guvernului României are obligaţia de a soluţiona urgent problemele majore cu care se confruntă salariaţii din administraţia publică locală din România, cu atât mai mult cu cât aceştia sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar. Vă reamintim că majoritatea mangajaţilor din primării şi consilii judeţene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016).

Revendicările FNSA sunt următoarele:

  1. Acordarea normei de hrană pentru toţisalariaţii din administraţia publică locală – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru. Prin această modificare legislativă se elimină discriminările ca din acelaşi buget local al unei instituţii, unii salariaţi primesc acest drept iar alţii nu.
  2. Acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală. 2
  3. Ţinând cont de faptul că salariile funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală sunt mai mici decât cele din administraţia publică centrală, solicităm majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală cu 25 %.
  4. Eliminarea în totalitate a Art 31 (4) din OUG nr. 20/2016.

Următoarele forme de protest sunt:

– 12 iulie 2016 – grevă pe toată durata programului de lucru;

– 19 iulie 2016 – grevă pe termen nelimitat.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*