Pompierii clujeni au primit drapelul de luptă

Pompierii clujeni au primit drapelul de luptă

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” Cluj a sărbătorit vineri, 10 iulie, două evenimente speciale: ”Înmânarea Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” al județului Cluj” și ”Aniversarea a 80 de atestare documentară a pompierilor militari din Cluj”.isu

Drapelul de luptă, care a fost acordat printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis, a fost înmînat şefului ISU, colonelul Ion Moldovan, de către secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat.
“Ceva mai deosebit decît ziua în care primiţi drapelul de luptă al unităţii pe care o reprezentaţi nu există. Dumneavoastră sînteţi simbolul celor care vă aflaţi întodeauna în serviciul semenilor lor. Sînteţi arma salvatorilor universali, care, oricînd şi oriunde este nevoie, sînteţi prezenţi, care mergeţi spre pericole cînd alţii fug de pericole, care mergeţi să-i salvaţi pe cei care au nevoie de voi. În ultimii ani, arma pe care o reprezentaţi s-a transformat atît de mult astfel încît nu mai există vreo situaţie în care să nu fiţi implicaţi. Că sîntem în faţa incendiilor, că sîntem în faţa inundaţiilor, a unor calamităţi sau urgenţelor medicale, populaţia ştie că poate avea încredere în noi şi ştie că la nevoie veţi fi alături de oameni. Astăzi este o zi care va rămîne în istoria unităţii voastre pentru că aţi primit drapelul de luptă pe care o să-l păziţi şi care vă reprezintă şi recunoaşte valorile unităţii dumneavoastră. Vă felicit pentru ziua de astăzi”, a spus Raed Arafat.

Drapelul de luptă a fost înmînat pompierilor clujeni după ce a fost sfinţit de un sobor de preoţi militari şi civili în frunte cu IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.isu2

La ceremonialul de înmînare a drapelului de luptă, au luat parte şi inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai Armatei, Poliţiei şi ai altor instituţii din zona administraţiei. La finalul ceremoniei, militarii ISU, alături de angajaţii SMURD au organizat o paradă militară la care au asistat sute de persoane. De asemenea, pompierii au prezentat mulţimii tehnica de intervenţie. Astfel participanţii la eveniment au putut urmări pompa de stins incendii cu tracţiune hipo, folosită pînă în anul 1950, autospecialele de stins incendii ATI ROMAN şi autospeciale aflate în prezent în dotarea ISU Cluj. Totodată, a fost expus Centrul mobil de pregătire a populaţiei şi a personalului de intervenţie, manifestarea a fost încheiată prin prezentarea onorului de către muzica militară a Diviziei 4 Infanterie “Gemina”.

isu4 isu3

Unitatea de pompieri militari a fost prima de acest tip din zona Ardealului.

“Acest eveniment reprezintă un moment de maximă importanţă pentru unitatea noastră, Drapelul de Luptă, conferit prin decret prezidenţial, fiind un simbol al onoarei, gloriei şi vitejiei militare, cu atît mai mult, pentru că acesta este oferit cu ocazia aniversării a 80 de ani de atestare documentară a pompierilor militari din Cluj. Unitatea a fost prima de acest fel din regiunea Ardealului şi, pe lîngă atribuţiile de luptă şi pază contra incendiilor la nivel local, a avut un rol primordial în extinderea, înfiinţarea şi coordonarea noilor subunităţi de pompieri militari din toată regiunea Ardealului”, se arată într-o informare a ISU Cluj.

isu5

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*