Cheltuielile unei gospodării ajung la aproape 90% din venituri

Cheltuielile unei gospodării ajung la aproape 90% din venituri

În primul trimestru din anul în curs, veniturile medii lunare ale unei gospodării din România au fost de 2.969 lei, iar cheltuielile totale au ajuns la 2.552 lei, majoritatea covârşitoare a banilor fiind utilizaţi pentru consumul de alimente şi plata taxelor şi impozitelor.cumparaturi.jpg

Datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică arată că, în intervalul ianuarie – martie al acestui an, veniturile totale medii lunare pe persoană au fost de 1.119 lei, iar cheltuielile totale lunare s-au ridicat la 962 lei pe persoană (2.552 lei pe gospodărie) și au reprezentat 86% din veniturile totale. Veniturile bănești au fost, în medie, de 947 lei pe persoană (2.512 lei lunar pe gospodărie), iar veniturile în natură au fost de 172 lei pe persoană (456 lei lunar pe gospodărie).

Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (55,1% din veniturile totale ale gospodăriilor), în timp ce veniturile din prestații sociale au reprezentat 22,4%, veniturile din agricultură – 1,9%, veniturile din activități neagricole independente – 2,5%, cele din proprietate și din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei – 1,1%. De remarcat că veniturile în natură au reprezentat 15,4% din total, în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,1%).

Românii şi-au cheltuit peste o treime din bani pentru alimente

Principalele destinații ale cheltuielilor au fost consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.). Produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în medie, 36,7% din consumul gospodăriilor.

Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin,în continuare, o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației, de numai 0,3%.

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*