Profesorii ar putea ieşi la pensie mai devreme cu trei ani, la cerere

Profesorii ar putea ieşi la pensie mai devreme cu trei ani, la cerere

Profesorii ar putea ieşi la pensie mai devreme cu trei ani, la cerere, potrivit unui proiect de lege. Condiţia este să aibă 25 de ani vechime, în cazul femeilor, respectiv 30 de ani, pentru bărbaţi. Iniţiatorii spun că sunt dascăli care „nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerinţelor de eficienţă ale sistemului de învăţământ actual într-o continuă schimbare”.mobilitate

Inițiatorii mai susţin că sunt profesori care vor să iasă la pensie, la cerere, pentru că nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerinţelor de eficienţă ale sistemului de învăţământ actual într-o continuă schimbare, iar acest fapt se reflectă în rezultatele elevilor.

De cealaltă parte, există dascăli care demonstrează competenţă şi după împlinirea vârstei de pensionare. “Acestora, legea le permite să rămână titular în sistemul de învăţământ încă 3 ani peste vârsta standard de pensionare”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Semnatarii iniţiativei legislative consideră că astfel s-ar echilibra balanţa: ”Dacă legea permite activitatea cadrelor didactice, la cerere, 3 ani după împlinirea vârstei de pensionare, să li se permită şi pensionarea acelor angajaţi care consideră că nu mai sunt apţi de rezultate în învăţământ, tot cu 3 ani anterior vârstei de pensionare”.

Proiectul va avea vot final la Senat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*