Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) se pregăteşte să declanşeze conflictul de muncă, prin grevă generală timp de o zi, marţi, 12 iulie, în primăriile şi instituţiile de administraţie în care are membri afiliaţi.
Într-un comunicat către filiale, FNSA precizează că luni vor fi date detalii despre organizarea protestului şi nemulţumirile angajaţilor din administraţie.
Decizia a fost luată după ce au eşuat negocierile dintre reprezentanţii funcţionarilor şi cei din Ministerul Muncii, pe marginea revendicărilor salariaţilor.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a organizat marţi, 5 iulie, grevă cu întreruperea programului de lucru timp de o oră, “în semn de protest faţă de politicile salariale inechitabile în ceea ce priveşte salarizarea şi drepturile salariaţilor din administraţia publică locală din România, în comparaţie cu cei din administraţia centrală”, au transmis sindicatele.
Acum însă, se pregătesc de grevă pentru o zi, marţi, 12 iulie. Ca şi în cazul celeilalte etape a conflictului de muncă, vor trebui adunate semnături de la membrii de sindicat, pentru a vedea cine va participa la acest protest.
„Constatând dezinteresul manifestat de către reprezentanţii Guvernului României faţă de problemele majore cu care se confruntă salariaţii din sectorul nostru de activitate şi faţă de situaţia disperată în care se află aceştia ca urmare a faptului că sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, FNSA organizează, în data de 12.07.2016, grevă cu întreruperea activităţii pe durata întregului program de lucru, în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora de pe întreg teritoriul ţării”, potrivit sindicatului.
FNSA cere scuze tuturor cetăţenilor pe care-i deservesc salariaţii din administraţia publică locală prentru acţiunea extremă la care a fost obligată să recurgă din cauza nepăsării Guvernului României faţă de situaţia salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în primării şi consilii judeţene.
Revendicările salariaţilor din administraţia publică locală:
„1. Acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru. Prin această modificare legislativă se elimină discriminările că din acelaşi buget local al unei instituţii, unii salariaţi primesc acest drept, iar alţii nu.
2. Acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală.
3. Ţinând cont de faptul că salariile funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală sunt mai mici decât cele din administraţia publică centrală, solicităm majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală cu 25%.
4. Eliminarea în totalitate a Art 32 (4) din OUG nr. 20/2016″, potrivit FNSA.