Autorităţile judeţene încearcă să găsească soluţii în problema depozitării deşeurilor menajere din judeţ până la finalizarea Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor. În acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe a avut o întâlnire cu prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, cu primarul Emil Boc, şeful Agenţiei de Protecţia Mediului Cluj, Grigore Crăciun, şi cu Marius Tudorel Triţă – comisar şef al Comisariatului Judeţean Cluj al Gărzii Naţionale de Mediu.
Întâlnirea a avut loc după ce primarii de comune şi ai oraşelor clujene au cerut urgentarea rezolvării depozitării deşeurilor, arătând că din cauza lipsei unui depozit ecologic în judeţul Cluj trebuie să ducă deşeurile la sute de kilometri şi nu mai pot face faţă costurilor ridicate. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe i-a informat pe cei prezenţi că recent s-a adjudecat licitaţia pentru continuarea proiectului Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, arătând că până la finalizarea lucrărilor ar trebui găsită o soluţie pentru amenajarea unei rampe temporare, aşa cum a procedat Primăria Cluj-Napoca. Pentru noua groapă de gunoi sunt vizate mai multe terenuri, printre care cele situate în Cluj-Napoca, Feleacu, Apahida, Câmpia Turzii, Mihai Viteazu sau Moldoveneşti. Suprafaţa necesară pentru staţia temporară este de circa 4 hectare pe an.
CJ Cluj a demarat în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ, având termen de finalizare în octombrie 2014. Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoarea contractului, finanţat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger. La sfârşitul anului 2014, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plîngere penală împotriva firmelor care au executat lucrările la centru.
Reprezentanţii companiei Atzwanger SPA au spus că motivele invocate de CJ Cluj pentru rezilierea contractului sunt neîntemeiate şi au contesta decizia.
Pe lângă problemele la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor, în vara anului trecut a mai apărut o altă problemă care a generat o adevărată criză a gunoaielor. Mai exact, rampa de deşeuri temporară a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rât, în care se depozitau deşeurile colectate din judeţ, s-a închis definitiv iar societatea care o administra a suspendat toate contractele de salubrizare cu operatorii.
În acest context, primăriile din judeţ au trebuit să găsească soluţii pentru a transporta deşeurile în alte judeţe. Primăria Cluj-Napoca a reuşit în scurt timp să-şi amenajeze o rampă temporară, însă nu a permis şi altor unităţi administrative din judeţ să depoziteze deşeurile aici. Astfel, comunele şi oraşele clujene au fost nevoite în continuare să transporte gunoaiele la sute de kilometri pentru a le depozita. Se pare că primarii nu mai vor să suporte costurile pentru transporul deşeurilor în alte judeţe şi cer autorităţilor judeţene să găsească soluţii.
Sursa: ziarulfaclia.ro