18 iulie, ziua în care Nadia Comăneci a intrat în istorie

18 iulie, ziua în care Nadia Comăneci a intrat în istorie

Pe 18 iulie 1976, o fetiță de 14 ani uimea lumea sportului cu o performanță greu de egalat: nota 10 „absolut” la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal. Afișajul electronic nici nu era programat să arate nota 10, așa că pe ecran a apărut nota 1.00. Nadia Comăneci obținea, la această ediție a Jocurilor Olimpice, de șapte ori scorul perfect, câștigand trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și una de bronz (sol).

După remarcabilul său număr de la Montreal, gimnasta din România a intrat în istorie drept prima sportivă cu un exercițiu perfect. Două dintre elemente îi poartă numele: „Coborâre Comăneci” și „Salt Comăneci”.

La 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, Romfilatelia introduce luni, 18 iulie, în circulație o emisiune specială de mărci poștale, anunță într-un comunicat instituția. Emisiunea de mărci poștale „Primul 10 olimpic al gimnasticii, Nadia Comăneci” este disponibilă în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Proiectul filatelic constă într-un timbru și două colițe, una dantelată, numerotată cu negru, cealaltă nedantelată, numerotată cu roșu, ce ilustrează sugestiv momentul 18 iulie 1976, când gimnasta olimpică a atins perfecțiunea și a dominat prin tehnica sa impecabilă. Pe manșeta ilustrată a coliței dantelate este figurat pe fundal cuvântul zece în cele șase limbi oficiale ale ONU – engleză, franceză, spaniolă, rusă, arabă, chineză.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*