Copii din Basarabia „Acasă la noi”, la Dej

Copii din Basarabia „Acasă la noi”, la Dej

Membrii Ansamblului folcloric „Siret” din satul Sireți (Raionul Strășeni, Republica Moldova) se află începând de săptămâna trecută (14 iulie), în orașul de pe Someș, ca participanți ai Taberei „Acasă la noi”, proiect ce are ca scop familiarizarea copiilor basarabeni cu istoria și cultura României, printr-o vacanță care să rămână pentru totdeauna un reper în memoria lor.

Organizată de Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA, cu sprijinul Primăriei Municipiului Dej, tabăra este, în același timp, rodul unei colaborări vechi de douăzeci de ani dintre Despărțământul dejean al Asociațiunii și Despărțământul „Mihai Eminescu” al ASTRA Strășeni, respectiv, dintre președinții acestora, ec. dr. Radu Gavrilă și prof. Claudia Nestor.

2

Timp de o săptămână copiii din Sireți, elevi ai liceului din localitate, împreună cu profesorii însoțitori – Claudia Nestor, Svetlana Rebeja și Angela Avornic, au avut ocazia să participe la un veritabil „study-tour” vizitând orașele Dej, Cluj, Bistrița și Târgu-Lăpuș, mănăstirile Nicula, Rohia, Rohiița și Cășiel, Muzeul Mitropoliei din Cluj, Salina Turda și Salina Ocna Dej, dar și satul lui Pintea, Măgoaja, unde au fost întâmpinați de elevii Școlii Gimnaziale din Chiuiești, cu pâine, sare și multă emoție. Pe parcursul acestui periplu plin de noi impresii și noi prietenii legate cu spontaneitatea specifică vârstei, tinerii basarabeni s-au întâlnit cu Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și au avut parte de o primire călduroasă din partea primarului Costan Morar. Primire finalizată cu invitația de a-și prelungi sejurul la Dej, cu încă două zile, pentru a participa la Zilele orașului și Festivalul SAMUS, atât ca spectatori cât și ca artiști pe scenă. 5

Și asta deoarece, Ansamblul „Siret” s-a dovedit un mesager plin de talent al românilor de dincolo de Prut, spectacolele susținute de copii (unele chiar înregistrate și difuzate online de posturile locale din Bistrița și Târgu-Lăpuș) fiind primite peste tot cu bucurie și aplauze, de toată lumea. Cu deosebire la Dej, în cadrul unui spectacol de cântece patriotice și piese folclorice, susținut pe scena Cercului Militar, cu prilejul lansării volumului „Spre Polul Vest” al poetului de origine basarabeană, Nicolai Maxim.

final2

În fine, dacă anul acesta campania „Vara înfrățim țara!” și-a propus să „reînfrățească om cu om, așa cum am făcut-o și în 1918”, cu siguranță, Tabăra „Acasă la noi” , prin prezența tinerilor din Sireți a reușit să le reamintească multor dejeni, și nu doar lor, că poți fi mândru de identitatea ta națională, simplu, curat și sincer, fără artificii politice și ideologice, deoarece adevăratul patriotism nu este și nu va fi niciodată un sentiment perimat. Nici măcar în „satul global” în care se presupune că trăim.

M. V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*