IPS Andrei Andreicuț va binecuvânta  lucrările realizate la biserica parohiei Ciceu Giurgești

IPS Andrei Andreicuț va binecuvânta lucrările realizate la biserica parohiei Ciceu Giurgești

IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va binecuvânta duminică, 24 iulie, lucrările realizate la biserica parohiei Ciceu Giurgești și va oficia Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți. biserica-ciceu-giurgesti-1

Conform site-ului Protopopiatului Beclean, Biserica cu hramul ”Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din Ciceu Giurgeşti a fost construită în anul 1822, pe locul unei biserici de lemn mai vechi, care azi se găseşte la Mănăstirea Căşiel din jud. Cluj. Prin osteneala oamenilor s-a ridicat biserica de zid, lucrările începând în anul 1822 şi finalizându-se prin punerea iconostasului în 1828, când a fost şi sfinţită de Vasile Moga, primul episcop român de după unirea de la 1700. Biserica a trecut prin câteva etape de reconstrucţie: 1903, 1905, 1950, 1970-1971, 2004-2008 (când a fost resfinţită de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania) şi 2015.

Pictura care împodobeşte aceast edificiu de cult este în tehnica frescă şi a fost executată de către pictorul Constantin Bumbu şi fiii săi. Este o pictură executată conform regulilor bisericeşti, o pictură neobizantină, care îmbină armonios cadrul Noului Testament, dar şi chipurile sfinţilor.

Biserica păstrează prestolul (piciorul) iniţial, care este din piatră şi pe care se află consemnat anul 1822, certificând vechimea acestei biserici ortodoxe. Biserica este deosebită, din punct de vedere artistic şi istoric, şi prin iconostasul pe care îl are. Iconostasul are 92 de icoane, pictate pe lemn. A fost restaurat în perioada 2005-2007, de către un grup de specialişti din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, secţia Patrimoniu Cultural, condus de către prof. dr. Ana Maria Baciu, care a reuşit să pună în evidenţă strădania şi ingeniozitatea pictorilor din anul 1828, pictura de pe iconostas fiind inedită prin culorile naturale folosite, prin pictura naivă care înfăţişează sfinţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*