Zilele Dejului – „Nu poți amesteca ulei și apă”!

Zilele Dejului – „Nu poți amesteca ulei și apă”!

Timp de trei zile, Dejul a devenit, iarăși, un imens talcioc. Contrar promisiunilor (pe care oricum, nu le credea nimeni!) și asigurărilor date de primar că anul acesta vor fi mai puține tarabe, mai puține chinezării la vânzare și mai mult spațiu pentru oameni…
Nici vorbă. Gonflabilele, trenulețele, caruselurile și alte irezistibile bull-shituri de tocat banii au restrâns aria de circulație printre standuri și fac aerul irespirabil… Dar asta este și nu vrem să fim cârcotași, atâta timp cât lumea se simte bine și cererea își capătă oferta!

1382 13820

În prima seară, din cele trei zile consacrate orașului, în Piaţa Bobâlna au urcat pe scenă Andreea Socaci, Kiddy, Knock Out, Senpai și M.o.s.s.a.d. În prima parte, pentru ca în partea a doua din spectacol, scena să revină lui Vescan şi apoi, celor trei membri ai trupei BUG Mafia: Vlad Irimia (Tataee), Dragoș Neagu (Caddillac/Caddy) și Alin Demeter (Uzzi).

bug

Și mă opresc la BUG Mafia, incontestabil vedeta serii, care a oferit un show memorabil dejenilor, simțindu-se probabil la fel de bine în talciocul dejean ca în Pantelimon, după blocuri… Memorabil deoarece, artiști totali, cei de la BUG Mafia sunt extrem de rar văzuți la concertele festiviste organizate de primării. Și nu e de mirare, căci realitățile sociale și economice despre care vorbesc versurile lor – sărăcie, corupție, politicianism de duzină, prostituție, droguri, crimă, incultură – nu sunt pe placul potentaților zilei. 12
Oricum, nici un senator nu coboară în cartierele mizere ale patriei… Deși, ar trebui s-o facă sau dacă nu, măcar să-i asculte pe cei trei, pentru că tocmai această capacitate de a transforma în artă, urâtul cotidian le-a asigurat constant succesul și i-a transformat într-un fenomen.

Da’ nu poţi amesteca ulei şi apă…
A, da, poţi să minţi câteodată, // Da’ nu poţi amesteca ulei şi apă…

Și, dacă politicienii nu-i ascultă și după mai bine de 20 de ani continuă să-i numească golani, ei bine, tinerii îi aud și nu doar tinerii ci și o parte însemnată a elitei culturale românești.

1381 1382

„B.U.G. Mafia este o formaţie socială, i-am ascultat şi îmi place ceea ce fac. Cred că sunt foarte adaptaţi vremurilor pe care le trăim. Mesajul este unul percutant şi exprimarea este una fără inhibiţii, iar felul în care spun lucrurilor pe nume este unul foarte convingător. Îi admir pentru angajarea lor civică şi după ce i-am ascultat chiar m-am gândit să încep să scriu poezie socială, care să stârnească ceva, să pornească ceva, pentru că motive sunt cu duiumul. Le doresc viaţă lungă şi chiar mi-ar plăcea să-i cunosc“, spunea despre ei poetul Emil Brumaru.

Mulți dintre tinerii (și nu numai) care-i ascultă, habar nu au și nu vor știi niciodată cine e Emil Brumaru, dar cu siguranță nu vor uita multe din versurile BUG Mafia deja intrate în folclorul urban: „Nu trădăm şi nu lingem unde am scuipat, / Nu vorbim ce nu ştim şi e adevărat”

Iar dacă ai noștri daci creștini, verzi și pudibonzi, ipocriți până la a provoca o imensă greață, nu-i vor și nu-i agrează, e treaba lor. Mai ales că e greu să-ți vezi propria imagine, nefotoșopată, răsfrântă și multiplicată no limit și să accepți despre ea că e una banală, depersonalizată, urâtă chiar.

„Dar noi facem muzica ce ne place, suntem foarte mulțumiți de ea, altfel nu i-am da drumul pe piață. Ne asumăm că nu putem să mulțumim pe toată lumea și ne asumăm că sunt oameni care nu ne cunosc atât de bine caracterele încât să înțeleagă cum funcționăm noi, cum gândim. Dacă se bucură de muzică, să fie sănătoși, dacă nu, la fel” – spunea Tataee într-un interviu acordat ziarului Adevărul.

Prin urmare, glosând pe marginea unui alt interviu, publicat în octombrie 2013, tot în Adevărul ( adev.ro/muiips ) pot spune că: „brută, neşlefuită, dură, reală, profundă”, poezia lor, scăpată din „sclavia“ iambilor şi-a troheilor, dar vorbind o limbă comună în care s-au regăsit şi cei care îi ascultau în faţa blocului din Pantelimon, şi cei care le puneau CD-urile pe aparate ultraperformante, este una suprapusă tranziției românești. Paradoxal însă, drumurile celor de la BUG Mafia și interminabila noastră tranziție au fost și sunt paralele. Iar succesul aparține, categoric, celor dintâi.
Deci, „Cine e cu ei?”

138

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*