Zilele Dejului și Festivalul SAMUS  – 2016

Zilele Dejului și Festivalul SAMUS – 2016

Seri pentru tineret, demonstrații de karate, „nunți de aur”, o expoziție de pictură și una de carte, muzică de fanfară și corală și o zi dedicată folclorului someșean, au concentrat atenția dejenilor pe durata celor trei zile (22-24 iulie) consacrate sărbătorii orașului lor. O sărbătoare copios asezonată cu nelipsitele ingrediente ale acestui tip de eveniment: mici și bere, tarabe multicolore și mini parcuri de distracție pentru copii.

1375 1381

Prima din cele două seri dedicate tinerilor i-a avut pe scena din Piața Bobâlna pe: Andreea Socaci, Kiddy, Knock Out, Senpai, M.o.s.s.a.d, Vescan și B.U.G. Mafia. Și, fiind vorba cu precădere de o seară hip-hop, incontestabil, vedetele de prim rang au fost aceștia din urmă. Fără a diminua însă prestația celorlalți artiști. bug
Vlad Irimia (Tataee), Dragoș Neagu (Caddillac/Caddy) și Alin Demeter (Uzzi) au oferit un show memorabil dejenilor, cu atât mai mult de ținut minte cu cât, artiști totali fiind, cei de la B.U.G. Mafia sunt foarte rar văzuți la concertele festiviste organizate de primării. Și nu e de mirare, căci realitățile sociale și economice despre care vorbesc versurile lor – sărăcie, corupție, politicianism de duzină, prostituție, droguri, crimă, incultură – nu sunt pentru urechile potentaților zilei. „Da’ nu poţi amesteca ulei şi apă…” și oricum, nici un senator nu coboară în cartierele mizere ale patriei, deși ar trebui s-o facă. Sau dacă nu, măcar să-i asculte pe cei trei, pentru că tocmai această capacitate de a transforma urâtul cotidian în artă, le-a asigurat constant succesul.
13844035_584998275013154_1663228514_oDacă în prima seară „cap de afiș” a fost B.U.G. Mafia, în cea de a doua, sâmbătă, trupa Voltaj, una dintre cele mai longevive dintre trupele pop-rock și rock electronic românești, a fost cea care a electrizat publicul, oferind un show captivant și o selecție de hituri cunoscute pe care cei foarte mulți prezenți la eveniment, le-au cântat la unison cu cei de pe scenă. Iar Alina Eremia, Jo și Randi au fost cei care, printr-un spectacol antrenant, au încălzit în prealabil publicul.
Până la lăsarea serii însă, ziua de sâmbătă a fost una extrem de bogată în manifestări de tot felul.DSC_0101
După „Celebrarea nunților de aur” și demonstrația de karate oferită de sportivii Clubului „Budokan Ryu” (instructori, Bogdan Savu și Paula Groșan), scena din Piața Bobâlna a revenit rockerilor de la Jaars, Hross, Black Out și Mist, folkiștilor Petra și Marin Grad, trupelor de pop-dance Delir și L&M și dansatorilor de la Clubul de dans sportiv „Latino Angels” și dans modern, ReBeLe.

1383 13843

Prezentatorii celor două seri de tineret și a spectacolului de sâmbătă au fost: Răzvan Căucean, Dorin Cociș, Ioana Jeler, Irina Maxim și Alex Prunean.
Se cuvine adăugat că pentru cei care au preferat un alt gen de muzică, recte electronică, vineri și sâmbătă, pe scena Green-Pub s-a desfășurat a III – a ediție „The Stage”, consacrată genului și efectelor speciale care o însoțesc.

Festivalul Culturii Populare Someşene – SAMUS

Festivalul Culturii Populare Someşene – SAMUS, ajuns la a XXXIX – a ediție, a încheiat ca de obicei, seria manifestărilor consacrate Zilelor Municipiului Dej.
Organizat de Primărie, Consiliul local Dej şi Casa Municipală de Cultură „George Coşbuc”, festivalul s-a bucurat, ca întotdeauna, de prezenţa unui public numeros şi a unui număr la fel de însemnat de invitaţi.
Startul actualei ediții a fost dat la Centrul Cultural „Arta”, sâmbătă, 23 iulie, de Marius Pugna, directorul Centrului şi de primarul Costan Morar, care au rostit cuvintele de întâmpinare adresate participanților la „Sesiunea de comunicări ştiinţifice – Cultura populară someşană”. samus.sesiune
Sesiunea a fost precedată de lansarea volumului „Muzeul Municipal Dej, la 90 de ani de la înființare (1925-2015)” de Constantin Albinetz, care a prezentat un scurt istoric al înființării, devenirii și activității muzeului. Tot despre activitatea muzeului dejean, dar și despre autorul volumului (apărut la Editura clujeană „Risoprint”, 2015), a vorbit și Magdalena Vaida, cu referire îndeosebi la manifestările organizate în ultimii zece ani, respectiv, expoziții, lansări de carte, simpozioane și conferințe, care au avut menirea de a readuce în atenția publicului o instituție depozitară a „memoriei locale” și care, începând din acest an, are toate șansele să-și găsească definitiv, o casă nouă și potrivită scopului pentru care a fost înființată.

samus.sesiune.2 DSCN3825
În continuare, sesiunea moderată de prof. univ. dr. Zamfir Dejeu a cuprins opt comunicări având ca tematică folclorul de pe Văile Someşurilor şi nu numai, susţinute de: prof. Constantin Albinetz (Dej) – „Muzeul Municipal Dej la 90 de ani de activitate”; prof. Cristina Albinetz (Dej) – „Aspecte ale organizării timpului în cultura populară de pe Valea Sălătrucului”; prof. Axinte Bob (Dej) – „Porecle (ciufuri) de pe Valea Bogăților, comuna Vad”; Mircea Cîmpeanu (Cluj-Napoca) – „Particularitățile inice de construcție și utilizare a instrumentelor muzicale tradiționale din Câmpia Transilvaniei”; prof. univ. dr. Zamfir Dejeu (Cluj-Napoca) – „Un joc tradițional din 3 zone folclorice: Huedin, Ghimeș și Valea Prahovei”; Doru Zamfir Dejeu (Cluj-Napoca) – Consonanță și disonanță în muzica de joc din zona Ghimeș (Ciangăi)”; Robert Kosa (Bucureşti) – „Arătările satului. În compania făpturilor nepământene” și prof. Ioan Şimon (Târlişua) – „Descrierea limbii vorbite de locuitorii comunei Târlișua ca punct de interferență. Odă folcloriștilor (poem)”.
De asemenea, Biblioteca Municipală Dej a fost organizatoarea expoziției de carte “Cultura populară someșeană”.

fanfara armonia

Duminică, după concertul susținut de Fanfara reprezentativă a municipiului Dej (dirijor, Vasile Sima-Minea) și cel oferit de Corala „Armonia” (dirijor, Doina Sima-Minea), pe scena Festivalului SAMUS au evoluat, în prima parte a programului: Ansamblul folcloric “Aranyeso”, elevii Şcolii Populare de Artă „Tudor Jarda” Cluj (secţia externă Dej) și Ansamblul folcloric „Someșana”, cu solistele Dana Feherdi și Sofia David, iar ca invitați speciali, membrii Ansamblului „Siret” din Sireți, Republica Moldova.

samus1 samus3

DSC_0105

După mesajul primarului Costan Morar, au urmat profesioniştii Ansamblului artistic “Mureșul” din Târgu Mureș, scena a revenind apoi unor cunoscuţi şi apreciaţi solişti locali sau din zonă: Mădălina Mârza, Anca Suciu, Zina Doboș, Ramona Haranguş, Gavril Ciciovan, Cristina Beldean Moşuţan, Alexandru Potra, Claudiu Moldovan, Adela Zanc, Georgeta Balla, Mariana Morcan, Diana Moceanu-Bucșa, Maria Marcu, Amalia Codorean, Felix Gălan și Ioana Breda-Morar.

Recitalurile susţinute de Ionuț Fulea, Cornelia și Lupu Rednic și Cristian Pomohaci, în acompanimentul orchestrei de muzică populară „Someşana” a Casei Municipale de Cultură Dej, dirijată de prof. Zenu Zanc au întregit spectacolul desfăşurat în piaţa centrală a oraşului şi prezentat de Mariana Reman.

Zilele Dejului și Festivalul SAMUS s-au încheiat seara târziu, sub lumina focurilor de artificii.

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*