Gărzile suplimentare nu mai sunt obligatorii!

Gărzile suplimentare nu mai sunt obligatorii!

Începând de astăzi, 1 august, gărzile suplimentare nu mai sunt obligatorii, ci se efectuează pe baza semnării unui contract cu spitalul. „Este o măsura care vine să îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii” – scrie într-un comunicat de presă transmis presei de Ministerul Sănătății.

Astfel, contractul individual de munca cu timpi parțiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezinta o baza legala care conferă medicilor drepturile prevazute de Codul Muncii, iar gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată și vor fi luate în considerare, atât la vechimea în muncă, cât și la vechimea în specialitate.medici

Gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri între 25-75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv intre 50-100% în weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului Sănătății.
Medicii care nu au contract de muncă pe normă întreaga, ci efectuează numai gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proporțional cu timpul muncit în gărzi.

Pentru „garda obligatorie” (care nu este suplimentară, ci face parte din timpul contractual de muncă), ministrii Muncii și al Sănătii au decis împreună cu reprezentanții sindicatelor că va fi acordat sporul de noapte de 25%.
Urmează un calendar de consultări cu privire la alte modificări în ceea ce privește gărzile suplimentare, care vor fi cuprinse într-o modificare a Ordinului de Ministru al Sănatatii 870 / 2004, conform comunicatului citat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*