Musaca de vinete

Musaca de vinete

Deşi e cunoscută astăzi mai degrabă ca o mâncare grecească, musacaua îşi are originea undeva în Arabia. Reţeta, care reuneşte laolaltă legume, carne şi condimente dintre cele mai neobişnuite, a pătruns în Europa adusă de bucătăria Imperiului Otoman, de unde a trecut la greci şi, apoi, în restul continentului. Numele vine din arabă şi înseamnă „răcit”.musaca

Tradițional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunțită cu cuțitul) de miel sau orice altă carne roșie, în alternanță cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate și sos alb. Ingredientele se pun într-un vas adânc și larg, se coc în cuptor și produsul, musacaua, se servește bucăți mari, permițând să se observe alternanța straturilor de legume și de carne.

În versiunea turcească, musacaua nu se prezintă în straturi. Musacaua turcească este pregătită din legume fierte în aburi sau prăjite, vinete, ardei gras,roșii, ceapă, toate amestecate cu carne tocată. Este servită cu sos de iaurt și pilaf de orez. În versiunea originală, arăbească, musacaua este un fel de mâncare rece, un fel de salată compusă în principal din tomate și vinete, și este servită la începutul mesei, ca antreu. În versiunea sa balcanică, adică în Bulgaria, România, Croația, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mâncare poate fi gătit și cu cartofi, în loc de vinete. Sunt cunoscute și variante în care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi și cartofi.
Cu toate că are un nume arăbesc, în general este considerată un fel de mâncare de proveniență grecească.
musaca-vineteLa sfârșit vă propun și eu o rețetă de Musaca de vinete, cu speranța că o să vă placă:

Ingrediente pentru o tavă:

– 4 vinete lungi, aproximativ 1,2 kg, spălate și curățate de capete
– 400 g de carne tocata în amestec (de porc și vită)
– 2 cepe mici curățate
– Un cățel de usturoi curățat
– 200 g de roșii cuburi în bulion
– ½ de pahar de vin alb sec
– 4 linguri de ulei de măsline
– 2 linguri de pesmet de casă
– 2 linguri de faină
– 3 ouă
– O cana de smântâna
– O linguriță de chimion
– O linguriță de pătrunjel tocat
– ½ linguriță de piper negru măcinat
– O linguriță de sare

Mod de preparare:

1. Tăiați vinetele pe lung, în felii de 1 cm grosime, apoi presărați-le cu sare și lăsați să se scurgă 15 minute. În acest timp încingeți cuptorul la 200°C, iar după ce vinetele au lăsat destulă zeamă, ștergeți-le cu o cârpă curată și uscată, apoi așezați-le pe o tavă stropită cu puțin ulei și coaceți-le timp de 8 minute, întorcându-le la jumătatea timpului pe partea opusă. Când s-au înmuiat și rumenit bine, scoateți-le pe o farfurie caldă.

2. Tocați mărunt ceapa și usturoiul, apoi sotați-le ușor într-o crăticioară în 2 linguri de ulei. Când au început să pară translucide, adăugați carnea tocată și chimionul, amestecând ușor. Continuați să sotați carnea până nu mai are cocoloașe, moment când veți adăuga întâi o lingură de făină, apoi roșiile, vinul, ½ pahar de apă și condimentele. Continuați fierberea soteului, la foc domol încă 7-8 minute, apoi opriți focul și lăsați soteul să se răcorească ușor.

3. Reduceți focul cuptorului la 180°C. Amestecați soteul de carne cu 2 ouă și pătrunjelul tocat. Ungeți o tava cu restul de ulei și tapetați-o cu pesmet, apoi turnați ½ din sosul de carne. Peste sos așezați ½ din feliile de vinete coapte, apoi restul de sos și din nou vinete. Introduceți tava în cuptor pentru 30 de minute.

4. În acest timp bateți oul rămas cu restul de făină și smântână. Scoateți tava din cuptor și turnați deasupra sosul de smântână.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*