17 spitale din județul Cluj, fără unităţi de transfuzie sanguine autorizate

17 spitale din județul Cluj, fără unităţi de transfuzie sanguine autorizate

În România funcţionează 108 instituții sanitare publice şi 34 private fără unităţi de transfuzie sanguine autorizate, a transmis astăzi Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă, în contextul cazurilor de transfuzii de sânge greşite. Pe listă se află și 17 spitale din județul Cluj. sange

„Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică(DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii. Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri”, transmite Ministerul Sănătăţii, în comunicat.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență, potrivit sursei citate.

În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare.

De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.

În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp, mai precizează Ministerul Sănătății.

Potrivit site-ului Ministerului Sănătăţii, în judeţul Cluj, în acest moment, doar şapte spitale au unităţi de transfuzii autorizate, dintre care patru sunt în Cluj-Napoca:

INSTITUTUL INIMII „NICOLAE STĂNCIOIU”

INSTITUTUL ONCOLOGIC „IOAN CHIRICUȚĂ” STR. 21 DECEMBRIE

INSTITUTUL ONCOLOGIC „IOAN CHIRICUȚĂ” STR. REPUBLICII

SPITAL MUNICIPAL CÂMPIA TURZII

SPITAL MUNICIPAL DEJ

SPITAL ORĂȘENESC HUEDIN

SPITALUL CLINIC MUNICIPAL CLUJ-NAPOCA

Vezi LISTA SPITALELOR CLUJENE care au unităţi de transfuzie sanguină neautorizate:

Cluj/Spitalul Clinic CF Cluj/public

Cluj/Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj sectia chirurgie I/public

Cluj/Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj compartiment ATI o/t /public

Cluj/Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „Prof.Dr.Octavian Fodor” Cluj/public

Cluj/Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal/public

Cluj/Spitalul Clinic de Urgenta pt. Copii Cluj/public

Cluj/Spitalul Clinic de Boli Infectioase/public

Cluj/Spitalul Clinic de Recuperare Cluj/public

Cluj/Spitalul Municipal Turda/public

Cluj/Spitalul Municipal Gherla/public

Cluj/SC GYNIA SRL/privat

Cluj/SC NOVOGYNPRO SRL/privat

Cluj/SC HIPOCRATE IMPEX SRL/privat

Cluj/SC ART ESTET SRL/privat

Cluj/SC INTERSERVISAN SRL/privat

Cluj/SC LUKMED SRL/privat

Cluj/SC VANIMED SRL/privat

Cluj/SC KYNETICX SRL/privat

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*