Cât negru sub unghie sau nici atât. Asta, judecând după ce se vede pe străzile orașului. Dar autorităților locale? Cam tot atât, judecând iarăși după ceea ce se vede. Nu din avion, nu de pe Dealul Florilor și nu după imaginile luate cu drona.
Luate pas cu pas, străzile nu sunt deloc în ton cu investițiile făcute pe bani europeni. Adică n-au nimic de-a face cu Europa. Vorbim de Europa civilizată și nu de cartierele periferice din orașele spaniole și italiene unde cocalarii lor se comportă aidoma cocalarilor noștri, daco-latini.
Și nu vorbesc doar de ambalaje, chiștoace, coji de semințe aruncate aiurea, ci de bălăriile cât gardul, de trotuarele „neîncheiate”, de copacii asfaltați, de cablurile decorative care răsar mai ceva ca iarba dintre pavele, de acele mici mărunțișuri pe care „viziunile noastre macro” le ignoră ca nesemnificative. Dar ele sunt importante, pentru că sunt primele care îți sar în ochi când vizitezi un oraș.
Afișele care zgârie retina privitorilor prin starea jalnică în care se prezintă (centrul orașului e plin de aceste relicve!), mâncătorii de semințe, maneliștii cu boxe-audio date la maximum, fie că vorbim de cafenelele în care își fac veacul, fie de mașinile lor bengoase, completează pitorescul orașului în care gradul de nesimțire și lipsa oricăror norme minime de civilizație este același, de ani de zile. Și așa va rămâne în vecii vecilor dacă cei chemați să aplice legea se poartă cu mănuși, temători să nu supere pe cineva, alarmați de numărul mare de bunuri publice distruse pe raza municipiului, dar fără să-i ardă pe „eroii” acestor fapte „de vitejie”, în special tineri din categoria „băieți de băieți”, dar și persoane adulte, cu minte puțină sau cu prea mult alcool în sânge.
Presa dejeană a lansat de zeci de ori semnale de alarmă cu privire la modul în care unii cetățeni din municipiul nostru înțeleg să arunce sau să depoziteze resturile menajere ori ambalajele reciclabile. Actele de vandalism au fost și ele subiecte de presă. Au fost publicate nenumărate fotografii de la „locul faptei”, cu exemple care se repetau zilnic în cartierele orașului.
În urma unor sesizări ale cetățenilor, autoritățile locale, prin Poliția locală, au demarat chiar și o campanie de depistare şi sancţionare a celor necivilizați pentru a pune punct proastelor năravuri. N-am aflat până în prezent rezultatul acestui demers și n-am auzit de amenzi usturătoare la adresa cetăţenilor certaţi cu normele de conviețuire urbană. N-am auzit nici de sancţiuni contravenţionale aplicate celor care răscolesc containerele, nici despre avertismente date angajaților unor societăţi comerciale, în legătură cu modul de depozitare al ambalajelor sau a resturilor provenite din activitatea acestora.
Nu știm nici câte procese verbale s-au întocmit în cazul unor persoane care, prin modul în care şi-au parcat autovehiculele au blocat accesul la punctele gospodăreşti sau au îngreunat buna desfăşurare a activităţii celor de la compania de salubrizare. Și, bineînțeles, în sensul menţinerii curăţeniei orașului, nu vom afla niciodată câți cetățeni au fost identificați şi sancţionați pentru că au aruncat coji de seminţe, resturi de ţigarete şi ambalaje pe domeniul public. Măcar să-i fi văzut puși să facă curăţenie sau să măture locul în care au făcut mizerie!
Am constatat în schimb, cu stupoare că Primăria a rezolvat problema mâncătorilor de semințe prin desființarea băncilor din centrul orașelor. Nu sunt bănci, nu se face mizerie în jurul lor! Simplu, curat și ingenios, după cum e și mintea unor funcționari publici dejeni. Mă rog, mai mult simplu decât curat…
Da’ ce contează că străzile au fost mobilate pe bani grei sau că unora chiar le făcea plăcere să se așeze pe o bancă și să se odihnească privind spre trecători… Până și această minimă plăcere le-a fost luată și singura bancă rămasă pe „corso” e întoarsă spre carosabil.
Dacă mai și parchează o mașină în dreptul ei, tot ce îți rămâne de privit e țeava de eșapament… Bravo domnule primar, dar chiar credeați că ați scăpat de mâncătorii de sămânță ? Să fim serioși, parcurile (Mic și Mare), sunt pline cu ei iar treptele de la Centrul Cultural „Arta” așijderea. Eu zic să desființăm parcurile, că tot nu vă plac copacii, după care să desființăm treptele Centrului Cultural sau chiar instituția care atrage această faună urbană. Nu și alta, din păcate…
Cultura gunoiului
Da, vă vine greu să credeți, dar mai sunt dejeni care consideră că gunoiul poate fi aruncat oricum și oriunde prin oraș, la întâmplare (că până la urmă, tot vine cineva să-l ridice!), ignorând cu dispreț normele de igienă, de sănătate a copiilor, în primul rând, care ar putea intra în contact cu aceste focare de infecție. Mai sunt și astăzi locatari de bloc care aruncă punga cu gunoi pe geam, cotorul de măr sau scrumiera cu mucuri de țigări, pentru a nu fi nevoiți să coboare trei etaje și să facă alți câțiva zeci de pași pentru a ajunge la pubela/containerul din apropierea locuinței.
Cetățeni ce nu doresc să sacrifice niciun gram din tonele de nesimțire de care suferă! Iar atunci când sunt pe stradă, cele mai la îndemână soluţii ale acelorași dejeni, pentru a scăpa de micile ambalaje de hârtie, fără a le arunca pe jos (că doar sunt civilizați!) sunt ghivecele ornamentale amplasate prin oraş. Un mod de a feri oraşul de micile deşeuri, nu-i așa? Și oricât se va strădui municipalitatea să decoreze orașul, efectul va fi nul, atâta timp cât cetățenii săi au lacune mari la capitolul cultură și civilizație!
Poate că e nevoie să-i civilizăm pe unii, cu forța. Poate că și cetăţenii de bun simț ar trebui să ia atitudine. Iar atunci când iau atitudine, să fie băgați în seamă de autorități. Altfel, nici firma care se ocupă de salubrizarea municipiului, nici Poliţia Locală şi nici chiar oamenii de bine ai Dejului, care ar da o mână de ajutor, nu vor mai putea face nimic.
Mai ales că, de problema gunoaielor, zisă sofisticat „problema ecologiei orașului”, se mai ocupă și Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Direcția Județeană de Sănătate, cu sarcini precise, evident. Ar fi nedrept, dacă în problema gunoaielor, mă rog, a ecologiei(!), nu amintesc și de aleșii noștri consilieri, care se ocupă benevol de curățenia Dejului, prin Comisiile de Urbanism și Sănătate. Aceștia, când se deplasează prin urbe, nu o fac simplu, așa de amorul artei, o fac în interesul cetățenilor, îngândurați, preocupați de binele orașului, atenți la toate, auzind de toate, adunând probleme acute și rezolvându-le. Nu știați, nu-i așa? Păi să știți, că de aia i-am votat, să se ocupe de oraș și nu de afacerile și vendetele personale!
În fine, admitem că Occidentul e „dincolo”, e „afară”. Da’ ce, Sibiul, Alba Iulia, comuna Sic, sunt localități de pe o altă planetă? Acolo nu găsești gunoaiele clădite stivă în buricul târgului iar prețul unui chiștoc aruncat pe trotuar costă ceva bani…
M.V.