Cornel Itu cere plata urgentă a subvenţiilor şi sancţionarea  celor din APIA

Cornel Itu cere plata urgentă a subvenţiilor şi sancţionarea celor din APIA

Printr-o scrisoare deschisă, adresată ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, deputatul Cornel Itu îi solicită acestuia să ia măsuri urgente pentru plata subvenţiilor în agricultură, dar şi pentru sancţionarea celor care se fac responsabili de întârzierea plăţilor. Itu arată că termenul limită pentru plata subvenţiilor a fost 30 iunie, dată amânată pentru 30 septembrie, fapt ce i-a determinat pe fermieri să angajeze credite bancare.Piata

“Domnule ministru, îngrijorarea fermierilor crescători de animale şi a cultivatorilor de terenuri din judeţul Cluj a atins cote alarmante din cauza întârzierii foarte mari a plăţii subvenţiilor, în special în zootehnie. Dacă fermierii mici care cultivă terenuri şi-au încasat sumele cuvenite, în conturile celor care cultivă suprafeţe mari nu au intrat nici acum subvenţiile. Cea mai gravă întârziere este la subvenţiile pentru ovine, caprine şi bovine, fermierii neîncasând vreo sumă de bani până la data de 1 august. Termenul limită pentru plata subvenţiilor a fost 30 iunie! Însă, în loc să se ocupe de realizarea plăţilor, conducerea MADR a prelungit acest termen până la data de 30 septembrie. Consecinţele întârzierii plăţii subvenţiilor sunt reale şi grave fermierii se văd nevoiţi să angajeze credite bancare, situaţia fermelor se deteriorează, cresc falimentele şi creşte importul de produse animaliere din cauza scăderii efectivelor din România.

A fost nevoie de greva foamei a câtorva fermieri, pentru a se obţine încă o promisiune din partea domniei-voastre că “de luni, 1 august, subvenţiile vor fi plătite în termen de zece zile”. Nici fermierii, nici noi nu mai avem încredere în promisiuni! Neîncrederea noastră este justificată şi de faptul că moţiunea depusă în Parlamentul României pe acest subiect, votată în majoritate, nu a avut niciun efect” – arată deputatul social democrat.

Itu îi solicită ministrului Irimescu să ia măsuri pentru plata urgentă a subvenţiilor şi sancţionarea exemplară a celor din APIA (Aparat Central), vinovaţi de întârziere. Totodată, deputatul PSD cere modificarea urgentă a softului SIVECO, stabilirea cu celeritate a procedurilor de lucru interne şi atribuirea responsabilităţilor la nivelul APIA Aparat Central, în vederea evitării pe viitor a acestor situaţii. “Cerem fermitate din partea ministrului Agriculturii în gestionarea eficientă a acestor inadvertenţe” – se mai arată în scrisoarea adresată de către Cornel Itu ministrului Agriculturii, semnată de asemenea și de către senatorul Alexandru Cordoș și Prof. Dr. Ing. Ilarie Ivan, Şeful Departamentului de Agricultură al PSD Cluj.  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*