Programul Pelerinajului greco-catolic la Nicula

Programul Pelerinajului greco-catolic la Nicula

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, însoțit de preoți, persoane consacrate și credincioși din întreaga Eparhie pe care o păstorește, vor face – la fel ca în fiecare an de după 1990 -, uniți în rugăciune, pelerinajul tradițional la Nicula închinat sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

DSC_0024

În invitația la acest pelerinaj adresată credincioșilor pe care îi păstorește, Preasfinția Sa Florentin a subliniat: „Nu avem voie să uităm istoria, de aceea să păstrăm în sufletul nostru Mănăstirea Nicula, locul nostru de pelerinaj eparhial și național. Toate parohiile, îndeosebi cele care au hramul Adormirii Maicii Domnului, sunt chemate să participe la acest pelerinaj, pentru a fi cu toții împreună la pelerinajul anual la Nicula. Prin prezența noastră acolo, urmăm chemarea Cardinalului nostru Iuliu Hossu!

Programul Pelerinajului greco-catolic la Nicula

imagine-4 Pelerinajul începe prin procesiunea pe jos de la Gherla la Nicula, din după-amiaza zilei de duminică, 14 august 2016, procesiune condusă de Ierarhul greco-catolic de Cluj-Gherla. Pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, a anunțat că în 14 august 2016, „plecarea pelerinilor va fi la ora 16, de la capela greco-catolică de pe strada 1 Decembrie 1918 din Gherla, pe următorul traseu: Piața Libertății, str. Bobâlna, str. Liviu Rebreanu și ieșirea din mun. Gherla spre Nicula până la biserica parohială greco-catolică din Nicula. Pe parcursul procesiunii se vor cânta cântece religioase și se vor recita rugăciuni”.

În după amiaza zilei de duminică, de la ora 18, la biserica parohială din Nicula va fi celebrată slujba Vecerniei, cu un cuvânt de învățătură al Episcopului eparhial de Cluj-Gherla. Va urma, de la ora 19.30, una dintre cele mai frumoase și îndrăgite rugăciuni din ritul răsăritean, Paraclisul Maicii Domnului, rostit de Surorile Congregației Surorilor Maicii Domnului.

Noaptea de veghe va continua prin devoțiuni susținute, pe rând, de ordine de viața consacrată și asociații eparhiale, îndeosebi cele formate în jurul cultului Preasfintei Fecioare Maria: Reuniunea Mariană și Echipele Maicii Sfinte. O participare semnificativă va fi cea a tinerilor, prin Departamentul Eparhial de Tineret: ASTRU și Grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite”. Între orele 3-6 din noapte, rugăciunea va fi condusă de Ordinul Sfântului Vasile cel Mare – părinți bazilieni și surori baziliene.

În ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, luni, 15 august 2016, va fi celebrată Sfânta Liturghie arhierească la altarul amenajat în curtea bisericii parohiale din localitatea Nicula.

În plus, fiind Anul Milostivirii pentru Biserica Catolică, cu ocazia pelerinajului din acest an la Nicula, toți pelerinii vor fi invitați de către Episcopul eparhial să treacă prin Poarta Milostivirii, pentru a dobândi indulgența jubiliară.

bru.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*