APIA: Uite banii, nu sunt banii…

APIA: Uite banii, nu sunt banii…

Fermierii nu știu pe cine să mai creadă. După ce ministrul agriculturii, Achim Irimescu, promitea fermierilor că până miercuri, 24 august inclusiv, vor avea în cont subvențiile pentru animale (exceptând cazurile unde sunt probleme), la împlinirea termenului, APIA ”își ia angajamentul să finalizeze plăţile aferente schemelor din sectorul zootehnic până la data de 31 august 2016” – se arată într-un comunicat al Agenției.vaca

Așadar, în loc ca de la APIA să vină o confirmare că toți banii au fost plătiți fermierilor, agenția de plăți anunță că își ia angajamentul să finalizeze plățile pe 31 august și atașează o listă cu situația la acest moment, situație din care reiese, spre exemplu, că la sprijinul cuplat pentru vaca de lapte, abia a fost depășit pragul de 56% din plăți, în timp ce pentru taurinele de carne, banii sunt plătiți în proporție de 52%.

”Având în vedere dificultățile specifice întâmpinate în primul an de implementare a reformei PAC 2013 de mai multe state europene, Comisia Europeană nu va aplica reduceri pentru plățile directe finanțate din FEGA aferente anului 2015 care sunt efectuate după data de 30 iunie 2015, respectiv în perioada 1 iulie – 15 octombrie 2016, în conformitate cu articolul 5(4) al Regulamentului (UE) nr. 907/2014. Facem precizarea că Agenţia își ia angajamentul să finalizeze plăţile aferente schemelor din sectorul zootehnic până la data de 31 august 2016” – se arată în comunicatul de la APIA.
Situația plăților conține sumele plătite (conform Ordinelor de plată emise către Trezorerie și băncile comerciale) până la acest moment din plafonul alocat pentru Campania 2015, pentru schemele de plată din sectorul zootehnic și vegetal.

„Precizăm că pentru sumele autorizate din Bugetul Național și FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) poate exista un decalaj de câteva zile până la primirea sumelor în conturile fermierilor” – se mai arată în comunicarea de la APIA.

APIA are în momentul de față 4 termene pe care trebuie să le respecte: 31 august pentru finalizarea plăţilor aferente schemelor din sectorul zootehnic, 30 septembrie – data asumată pentru finalizare plăților directe, bugetul FEGA, 15 octombrie – data legală pentru finalizarea tuturor plăților din bugetul FEGA și 30 decembrie – data limită pentru finalizare plăților din bugetul național și cel al FEADER, dezvoltare rurală!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*