Bunuri arheologice şi monede  recuperate de poliţişti

Bunuri arheologice şi monede recuperate de poliţişti

Acţiunile Poliţiei Române din primele 6 luni ale acestui au dus la constatarea a peste 300 de infracţiuni care au prejudiciat tezaurul naţional, recuperarea a aproape 7.500 de bunuri culturale şi confiscarea a peste 100 de detectoare de metale.Bunuri-arheologice-1

„În primele 6 luni ale acestui an, activităţile desfăşurate de poliţişti, prin Direcţia de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române, pentru cercetarea şi tragerea la răspundere a celor care au săvârşit infracţiuni la regimul protejării patrimoniului cultural naţional, au dus la constatarea a 323 de infracţiuni. Aceste infracţiuni constau în furturi de obiecte de patrimoniu ori de cult din situri arheologice, din biserici, mânăstiri şi schituri, din locuinţe şi colecţii particulare, din muzee sau colecţii publice, ori în fapte penale ce privesc monumente istorice ori zone de protecţie ale acestora” – informează IGPR.

Potrivit sursei citate, 106 persoane care au adus atingere patrimoniului naţional cultural prin comiterea unor fapte de natură penală au fost cercetate de poliţişti. Din totalul infracţiunilor constatate în această perioadă, cea mai mare parte (56%) este reprezentată de cele comise la regimul autorizării construcţiilor (Legea nr. 50/1991 republicată), 12,5% este reprezentată de furturi, dintre acestea 55% fiind furturi comise în dauna lăcaşelor de cult.

În aceste 6 luni, poliţiştii de investigaţii criminale din toată ţara au recuperat 7.446 de bunuri culturale mobile, dintre care 3.963 (aproximativ 53%) sunt bunuri arheologice şi monede antice şi medievale sustrase din siturile arheologice din România.Bunuri-arheologice-2

De asemeni, în urma acţiunilor zilnice şi a controalelor tematice desfăşurate de Poliţia Română, au fost confiscate 103 detectoare de metale, dintre care 49 de la persoane juridice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*