Părintele stareț Paisie, invitatul Parohiei „Sfântul Nectarie”

Părintele stareț Paisie, invitatul Parohiei „Sfântul Nectarie”

1 În ajunul sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul, la Biserica Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dealul Florilor, Slujba Vecerniei Mari și Litia pentru sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a fost condusă de părintele Paisie, starețul Mănăstirii Nușeni din Protopopiatul Beclean. Cu acest prilej, a fost organizat și Cercul preoților și al profesorilor de religie din Municipiul Dej.

La sfârșitul reuniunii, părintele protopop Ioan Buftea, a mulțumit credincioșilor și profesorilor de religie pentru activitatea lor bogată. „Cel mai greu și de folos lucru este să formezi un suflet” a transmis părintele protopop celor prezenți. 3

Sfântul Ioan Botezătorul a fost ultimul profet al Vechiului Testament și Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos. Acesta s-a născut în cetatea Orini, ca fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia. I-a fost atribuit supranumele de „Înaintemergătorul” datorită faptului că a anunțat venirea lui Hristos.

Conform Evangheliei, cu ocazia celebrării zilei sale de naștere, Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă, Ioan Botezătorul era întemnițat în beciurile palatului din Maherus, pe motiv că îl criticase public pe Irod pentru traiul său nelegiuit alături de Irodiada, soția fratelui său. Plină de ură, Irodiada îi cere fiicei sale, Salomeea, să îi spună lui Irod că dorește capul lui Ioan ca răsplată. De teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia, Irod decide ca numai trupul acestuia să fie dat ucenicilor pentru a fi înmormântat la Sevastia, iar capul să-i fie îngropat de către Irodiada în curtea sa.

Potrivit tradiției, Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei si l-a îngropat la Ierusalim, unde a rămas până în vremea împăraților Constantin și Elena, care au dus capul la Emesa, în Siria. Așadar, cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul a luat loc la Emesa în anul 453.
Ulterior, capul sau a fost îngropat la Comane, iar mai apoi a fost dus de către Sfântul Ignație la Constantinopol în anul 860. În timpul cruciadelor, o parte a capului sau a fost luată de la Constantinopol de către cruciați și a fost dusă catedrala din Amiens, Franța.

4 Ziua de 29 august se prăznuiește de către Biserica Ortodoxă, cu post și rugăciune, în amintirea nefericitului eveniment și reprezintă ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, care se încheie pe 31 august.

Foto: Adrian Sălăjan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*