Românul nu e frate cu codrul!

Românul nu e frate cu codrul!

Organizaţia Greenpeace a anunţat că zeci de activişti din 14 ţări europene au cartat, în ultimele trei săptămâni, 845 de hectare de păduri seculare în munţii Făgăraş, din judeţul Argeş, pentru a fi incluse în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine şi au constatat că peste 38% din zonă a fost distrusă în ultimii zece ani. Defrisari

Analiza Greenpeace arată că, în ultimii 10 ani, în zona care înainte adăpostea 2.575 de hectare de păduri virgine, 985 de hectare (38,3%) au fost distruse. Activiştii atrag atenţia şi asupra faptului că puţinele păduri virgine rămase sunt ameninţate de exploatările forestiere.

Greenpeace cere Ministrului Mediului Apelor şi Pădurilor din România să aplice de urgenţă moratoriul instituit prin lege asupra oricărei forme de intervenţie în pădurile care încă se pot califica pentru a fi incluse în Catalog şi protejate.

De asemenea, Greenpeace cere Ministerului să îşi asume responsabilitatea şi să iniţieze de urgenţă un proiect naţional de identificare a tuturor pădurilor virgine şi să le includă pe acestea în Catalogul pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, precum şi să interzică tăierile de arbori în toate pădurile virgine şi cvasi-virgine până la finalizarea completă a inventarului naţional.

Ce au făcut activiştii şi nu fac bugetarii
Activiştii au realizat un “inventar detaliat” în 15 suprafeţe de probă dintr-o pădure de 141,9 hectare în Valea Cumpăna, din munţii Făgăraş. Ei afirmă că au măsurat fiecare arbore cu un diametru de minim 7 centimetri la înălţimea pieptului, au identificat specia şi au notat dacă arborele are caracteristici speciale de biotop, precum scorburi, cuiburi sau găuri făcute de ciocănitori. Au fost măsuraţi şi arborii morţi, pe picior sau la sol, cu un diametru mai mare de 20 de centimetri, luându-se în considerare şi diferitele stadii de descompunere. În total, inventarul a cuprins 3.960 de arbori vii, din care 616 arbori cu un diametru la piept de 50 de centimetri şi peste. De asemenea, au fost documentaţi şi 197 arbori morţi pe picior şi 357 de arbori morţi la sol.

Greenpeace a mai investigat două zone, văile Cumpăniţa şi Muşeteica, ajungând la un total de 845 de hectare de pădure documentate potrivit cerinţelor oficiale pentru includerea în Catalog. „Pentru văile Cumpăna şi Cumpăniţa a fost documentată o zonă cu păduri virgine de 2.575 de hectare, într-un raport publicat în 2005. O analiza a imaginilor satelitare realizată de Greenpeace arată că, de atunci, 38,3% din aceste păduri au fost degradate sau distruse, în mare parte din cauza exploatărilor forestiere şi a infrastructurii asociată acestora, precum drumurile forestiere şi drumurilor de scoatere a lemnului”, se afirmă într-un comunicat Greenpeace, preluat de Agerpres.

Ministerul Mediului zice că a luat măsuri

Ca răspuns la petiţiile on-line privind salvarea pădurilor virgine din România, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor susţine că a luat măsuri inclusiv pentru a asigura protecţia pădurilor virgine aflate în proprietate privată.

Conform Agerpres, Ministerul mai afirmă că „ţara noastra va avea în scurtă vreme (circa 6 luni) un Catalog Naţional al Pădurilor Virgine – primul instrument real şi capabil iniţiat vreodată de Ministerul Mediului pentru ocrotirea strictă a pădurilor virgine din ţara noastră şi pentru identificarea de noi suprafeţe de acest tip. Odată incluse în Catalog, aceste păduri virgine nu mai pot fi scoase de sub protecţie, cu excepţia eventualelor cazuri de siguranţă sau securitate naţională”. De asemenea, Ministerul mai susţine că vor fi luate sancţiuni aspre pentru cei „care atentează asupra acestei avuţii naţionale”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*