La țară, din cinci case, trei au WC la curte, iar celelalte două au igrasie

La țară, din cinci case, trei au WC la curte, iar celelalte două au igrasie

Când vine vorba de locuințele în care trăiesc, unul din 5 români se plânge de zgomotul mare produs de traficul rutier, feroviar sau aerian. De asemenea, 16 la sută dintre cetățeni sunt deranjați de poluarea aerului, în timp ce un român din 10 se plânge de zgomotul produs de vecini. În primele 6 luni din acest an fost date în folosință 24.106 locuințe, mai multe cu 4.572 locuințe față de semestrul I 2015, a anunțat marți, 6 septembrie, Institutul Național de Statistică.case-parasite

Peste jumătate din locuințe au fost construite în mediul urban (56%). Dacă ne uităm la sursa de finanțare, constatăm că a crescut numărul locuințelor realizate din fonduri private (cu 4.953 locuințe), în vreme ce numărul locuințelor realizate din fonduri publice a scăzut cu 381 locuințe.

De asemenea, 8 din 10 români sunt proprietari și numai doi sunt chiriași. În Vest, raportul e cam invers. Dar asta ține de mentalitatea culturală și de experiențele private ale fiecăruia. Acolo, mobilitatea populației e mult mai ridicată, fără discuție.

La oraș, 9 din 10 familii au locuințe dotate cu băi/dușuri și grupuri sanitare situate în interior. La țară însă, e dezastru. Din cinci case, trei au WC la curte, iar celelalte două au igrasie sau probleme cu pereții.

Când vine vorba să se plângă de locuințe, românii se plâng cel mai tare de zgomotul mare produs de traficul rutier, feroviar sau aerian (19,2% din totalul familiilor); poluarea aerului (16,0%); riscul unor incidente de tipul furturilor și agresiunilor (14,4%) și respectiv zgomotul produs de vecini (8,2%).

Circa 3% din familii spun că zona în care stau e promiscua, adica e dominată de prostituție, clădiri părăsite șamd). Cele mai numeroase situații de acest gen se constată în zona urbană.

O gospodărie din șase se confruntă cu cel puțin o problemă serioasă privind locuința. Cele mai frecvente sunt cele care afectează calitatea locuirii – deteriorarea pereților, podelelor, tocurilor de ferestre (60,2% din totalul familiilor care reclamă existența unor probleme ale locuinței) și igrasia din pereți, podele sau fundația casei (50,3%). În zona rurală, ponderile familiilor cu probleme ale locuinței sunt mai mari decât în orașe, mai ales cele legate de deteriorarea pereților, podelelor sau ferestrelor și de igrasie. Aceste situații sunt de înțeles într-o anumită masură, ținând seama de caracteristicile caselor de la țară: jumătate din case sunt construite înainte de anul 1971. Ponderea locuințelor noi, construite după anul 2000, este de doar 15,2% pe total, fiind mai mare în zonele urbane (19,3%) față de cele rurale (10,0%).

Sursa: hotnews.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*