Tocană mănăstirească

Tocană mănăstirească

Când, prin 1918, vizita Mănăstirea Rătești, Nicolae Iorga admira căsuțele-chilii ale celor 60 de măicuțe, scriind că, în locul acesta, se simte „ca într-o stație de aer”: oaspeții se vedeau mai mult decât surorile, iar unele locuințe îi păreau niște vile în stil nou. tocana

Dacă astăzi istoricul ar ajunge la mănăstirea ascunsă între dealurile buzoiene, s-ar întrista văzând-o în starea de-acum, după alunecările de teren din ultimii ani. Biserica veche, pictată de Nicolae Teodorescu și de nepotul său, marele Gheorghe Tătărescu, necesită serioase intervenții de consolidare și restaurare. Sunt însă câteva repere la Rătești care au rămas ca-n vremea lui Iorga.

Între ele și rețetarul măicuțelor. Cu ani în urmă de la Maica Domitiana, aflam rețeta Tocanei mănăstirești.

Ingrediente: 4 dovlecei, 4 cepe, 4 morcovi, 4 ardei, 4 roșii (cum 4 sunt evangheliștii), o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel verde;
facultativ: untdelemn (pentru prăjit).

Curățăm dovleceii cruzi, îi tăiem rondele, îi prăjim ușor până se rumenesc. Prăjim ceapa, separat, cu rondele de morcovi, la fel – ardeii, roșiile (iar dacă nu este dezlegare la untdelemn, atunci doar le înăbușim în foarte puțină apă).
Punem apă și lăsăm să fiarbă. Când e gata, punem dovleceii. Tocăm mărar și pătrunjel și presărăm deasupra.
 
Rețetă aflată de la Maica Diomitiana de la Mănăstirea Rătești (Buzău) și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul 2010.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*