Poliţiştii şi jandarmii, scutiţi de răspundere penală, când vor trage în infractori

Poliţiştii şi jandarmii, scutiţi de răspundere penală, când vor trage în infractori

Un proiect de modificare şi completare a legii privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor a fost aprobat marţi de Parlament. Potrivit acestuia, forţele de ordine vor fi scutite de răspundere penală atunci când vor trage focuri de armă în infractori.arma

Din noua legislaţie este înlăturat caracterul penal al faptei şi răspunderea materială a personalului instituţiilor cu atribuţii în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale în cazul uzului de armă executat în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de lege.

În Legea 17/1996 a fost adăugat un articol: „Uzul de armă executat în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea materială a personalului instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale”.

Această modificare a fost operată la iniţiativa deputatului Ştefan Burlacu, fost ofiţer SPP, scrie adevăru.ro.

Printre principalele modificări se numără înlăturarea răspunderii penale şi materiale a poliţiştilor, jandarmilor sau altor lucrători din domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale care deschid focul, respectând legea.

Noile reglementări pun problema evitării uzului de armă în cazul unor suspecţi minori, femei gravide sau persoane cu handicap. Iar dacă s-a făcut uz de armă, militarul sau poliţistul este obligat să acorde, cât de repede posibil, primul ajutor răniţilor şi să anunţe superiorilor evenimentul.

“Uzul de armă se face numai după somaţia legală. Somaţia se face prin cuvintele . În caz de nesupunere, se somează prin tragerea focului de armă în plan vertical sau într-o direcţie presupus sigură care să nu pericliteze viaţa, integritatea corporală sau bunurile oricărei persoane. În cazul în care, după executarea somaţiei legale, persoana în cauză nu se supune, se poate face uz de armă împotriva acesteia, numai după ce s-a repetat de trei ori, la intervale de timp suficiente pentru dispersarea participanţilor, somaţia ”, se precizează în proiectul de lege.

De asemenea, prin excepţie, se poate face uz de armă fără somaţie, dacă lipseşte timpul necesar pentru aceasta. Documentul specifică că în cazul folosirii armelor împotriva mijloacelor de transport, focul se execută asupra pneurilor sau componentelor ce asigură deplasarea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*