Românii cu salarii peste medie vor plăti mai mult pentru achiziția unei locuințe

Românii cu salarii peste medie vor plăti mai mult pentru achiziția unei locuințe

Strategia Națională a Locuirii, un document elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, include o serie de propuneri care vor influența direct piața imobiliară din România, printre care și aplicarea unui TVA de 5% pentru achiziția de imobile noi doar pentru solicitanții care au venituri mai mici decât salariul mediu pe economie.casa

Astfel, românii cu venituri care depășesc salariul mediu pe economie (valoarea medie a salariului net în 2016 este de aproximativ 2.086 lei) ar putea plăti și cu 10.000 de euro mai mult pentru același apartament comparativ cu românii care încasează venituri mai mici decât valoarea medie netă pe economie.

Potrivit acestei propuneri, dacă un apartament este scos la vânzare cu un preț de 60.000 de euro, un cumpărător cu venituri de 2.085 de lei va plăti TVA de 5% și un preț final de 63.000 de euro, în timp ce persoanele cu venituri care depășesc cu numai 100 de lei salariul mediu pe economie vor plăti TVA de 20% și un preț final de 72.000 de euro, spune consultantul în relații publice și marketing Raluca Antonescu, general manager Antonescu PR & Consulting.

Aceasta susține că măsura aplicării unui TVA diferențiat în funcție de venituri este discriminatorie.

“Un român cu salariul mai mare decât venitul mediu va plăti aproape 10.000 de euro în plus pentru același imobil – echivalentul a 21 de salarii medii pe economie. Mai mult, avansul pe care îl va plăti acesta va fi de 15-20%, deoarece nu s-ar mai încadra pentru a accesa programul Prima Casă. Măsura va afecta indirect și populația pe care Strategia actuală își propune să o ajute”, a declarat Antonescu.

Grupul de inițiativă pentru Asociația Investitorilor Imobiliari din România susține că măsura dorește să încurajeze persoanele cu venituri sub medie, dar acestea plătesc deja TVA de 5% pentru tranzacții cu valori mai mici de 450.000 de lei.

Plafonul actual pentru aplicarea TVA de 5%, valabil de la 1 ianuarie 2016, a fost stabilit de legiuitor ca fiind un prag care oferă două beneficii reale. Pe de-o parte protejează bugetul de stat, deoarece este un plafon care nu permite achiziționarea de imobile de lux, referindu-se clar la clasa de mijloc din România. Pe de altă parte încurajează clienții să caute imobile de calitate, care să permită o locuire decentă pentru familiile lor și achiziționarea de imobile cu suprafețe medii, în care să se poată dezvolta familii cu unul sau mai mulți copii (încurajând natalitatea, aspect important pentru statele cu un sistem de pensii bazat de solidaritatea între generații). Un alt posibil efect al acestei măsuri ar putea fi încurajarea salarizării la gri, mai spune Raluca Antonescu.

Astfel, un angajat care are în cartea de muncă salariul mediu pe economie va fi direct interesat să nu înregistreze o eventuală creștere salarială în cartea de muncă, dacă are în plan să cumpere un imobil.

cotidianul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*