În ultimii 25 de ani, statul român a construit un singur spital!

În ultimii 25 de ani, statul român a construit un singur spital!

Aproximativ şase milioane de oameni din România nu au acces la servicii medicale a afirmat miercuri, ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Această situație recunoscută oficial, aruncă în ridicol legea fundamentală a statului deoarece Constituția României prevede la Articolul 34, ”Dreptul la ocrotirea sănătăţii”. Articolul prevede la aliniatul (1) că dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat, iar la aliniatul (2) se afirmă că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.spital

Cum s-a achitat statul de această obligație? A închis numeroase spitale și unități medicale și după cum a spus și ministrul ”în ultimii 25 de ani statul român a construit un singur spital”.

Pentru remedierea aceste situații deosebit de grave ministrul consideră că soluția este ridicarea spitalelor regionale. Voiculescu estimează că anul viitor ar putea începe licitaţiile pentru construirea primelor spitale regionale din România, la Iaşi, Cluj şi Craiova.

„Am început deja discuţiile cu autorităţile publice locale din toate cele trei oraşe amintite. Am găsit terenurile, aşa încât ce urmează în perioada imediat următoare sunt temele de proiectare. Temele de proiectare înseamnă prima definire a ce vrem, ce secţii, ce mărimi, cam care ar trebui să fie arhitectura spitalului. Până când voi pleca din acest mandat, vom avea aceste teme de proiectare. Ce urmează după? Este updatarea studiilor de fezabilitate, pregătirea proiectelor tehnice, după care aceste proiecte vor fi scoase la licitaţie. Dacă facem lucrurile cum trebuie, presupun că, cel târziu în a adoua parte a anului următor, vom vedea licitaţiile”, a declarat Vlad Voiculescu pentru Radio Romania Actualități.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a declarat că cele trei spitale regionale din ar trebui să fie construite în doi ani şi jumătate, capacitatea lor fiind de până în 1.000 de paturi. Ridicarea acestora a fost deja discutată și agreată cu Comisia Europeană.

Spitalele regionale vor fi unele de tip generalist şi ar urma să aibă o capacitate de sub 1.000 de paturi, deşi ”această numărătoare a paturilor este uşor contraproductivă. E o gândire de acum zece ani şi la un moment dat trebuie să facem o schimbare”, a mai precizat Voiculescu, pentru Mediafax.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*