Cartea nu moare, se transformă!

Cartea nu moare, se transformă!

„Tinerii de azi nu citesc; Cărțile mor pe rafturile librăriilor; Producția de carte scade vertiginos; Editurile își închid porțile!”
Titluri multe, titluri șoc, menite să îngrijoreze, să inducă o perpetuă stare nostalgică pentru vremurile demult apuse. Cele fără televizor, internet și telefoane inteligente…Atunci, da, atunci se citea mult și de toate! ebooks

Și totuși, cum să crezi că generațiile de români devoratori de cărți înainte de 1989 sunt aceiași români (acum la maturitate), care se calcă în picioare la deschiderea unui supermarket, pupă moaște într-o veselie delirantă, aruncă gunoaie unde pot și înjură mai rău ca șoferii de taxi, că birjari nu mai avem! Adică mulți au citit, dar puțini sau cizelat? M-aș mira… Mai degrabă, puțini citeau și mulți se lăudau c-o fac, dar n-o făceau. Se auto-slăveau în schimb, ca deștepți ai pământului, iar rezultatele se văd în Parlament, la emisiunile televiziunilor de toate culorile, dar mai ales pe Facebook. Da, mai ales pe Facebook, unde scrisul agramat și aberațiile de toate felurile cresc exponențial cu numărul utilizatorilor care se declară foști „consumatori de carte”! Atenție, nu cititori, ci consumatori! Adică ăia de înghițeau cărțile pe nemestecate, cu hrean și cu muștar, probabil.

Ei bine, trebuie să-i liniștesc pe gropari . Cartea nu moare, se transformă. Dovadă, milioanele de cărți scanate de giganticul Google, care a realizat copii digitale după volumele aflate în bibliotecile americane. Și ca să nu aibă probleme cu drepturile de autor, a rezervat nu mai puțin de 125 de milioane de dolari pentru drepturi de autor.

Și-acum, întrebare de Radio Erevan: ce face Google cu milioanele de cărți virtuale? Păi simplu, Google e capitalismul pur, ăla de investește după ce a studiat adânc și amănunțit piața. Cererea și oferta. Or, cererea existând, Google a făcut oferta. Întâi tinerilor, familiarizați cu noua tehnologie. Apoi celorlalți, cei care sunt interesați să consulte cărți și publicații la care nu au acces, pentru că un study tour la Biblioteca Congresului American din Washington, nu e chiar la îndemâna oricui. După care, vinde. Pentru sume modice, oricine poate descărca mult doritul volum. Îl poate printa, broșa, păstra.
Ba mai mult, Google a încheiat o înțelegere cu proprietarii Espresso Book Machine, un automat bun de pus oriunde (școli, centre culturale, primării, biblioteci, librării) și care tipărește cărți la comandă pentru câțiva dolari.

Așa că, stați calmi, deocamdată cititul n-a putut fi înlocuit cu nimic altceva. Iar cartea, știți bine, nu dăunează sănătății, indiferent sub ce formă apare ea!

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*