Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei și Cercul Militar Dej, a organizat, cu sprijinul Primăriei Dej, expoziția ,,Comemorând Marele Război (1914-1918) și personalități dejene”. Expoziția a fost vernisată joi, 22 septembrie, în Sala Mare a Cercului Militar Dej, în prezența primarului Costan Morar și a publicului format din cadre militare active și în rezervă, veterani de război, consilieri locali și reprezentanții unor institute dejene.
Despre expoziție și exponate au vorbit prof. Constantin Albinetz, directorul muzeului dejean și dr. Ovidiu Muntean, de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei. Cu acest prilej, elevul Cociș Robert de la Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu’’ Dej a prezentat în fața publicului comunicarea cu titlul: ,,Armamentul și dotările Armatei Române în timpul Marelui Război (1914-1918)”. Cu această lucrare, coordonată de prof. Cristina Albinetz elevul a obținut locul I la faza județeană a Concursului de referate și comunicări referitoare la Primul Război Mondial, iar la faza națională, organizată la Galați în perioada 19-22 iulie 2016, a obținut Mențiunea I, echivalentă locului IV pe țară.
Expoziția cuprinde echipament militar și armament, medalii și insigne militare, obiecte personale și documente referitoare la unele personalități dejene, semne de identificare personală, cărți poștale trimise de pe front, carnete cu memorii din campaniile militare, materiale de propagandă și susținere a războiului. Numeroase obiecte și documente oferă informații despre activitatea a doi ofițeri superiori – Marian Popu, comandant al Gărzii Naționale Românești din Dej în 1918 și Arthur Dan, comandant al Regimentului 81 Dej în perioada interbelică – reconstituind o parte din multiplele fațete ale unui eveniment cu impact major asupra societății românești, de o parte și de alta a Carpaților.
Primul Război Mondial a fost cel mai dezastruos și ucigător război de până atunci, în care au fost implicat 33 de state, timp de 52 de luni. Pierderile umane ale Primului Război Mondial au fost catastrofale ajungând la 15.530.000 de morţi, 12.832.000 de răniţi şi 14.121.000 de dispăruţi, pe lângă economii prăbuşite şi datorii care nici în zilele noastre nu au fost plătite.
Dacă în vara anului 1914 România s-a declarat neutră față de conflict, nu același lucru s-a întâmplat cu celelalte provincii românești aflate în Austro-Ungaria sau în Imperiul Rus. Românii din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina și Basarabia au fost mobilizați pe font începând cu luna august 1914 și, conform datelor existente, numai din Transilvania au plecat pe câmpul de luptă 926.500 de soldaţi şi ofiţeri, reprezentând 16,5 % din populaţie. Pe naţionalităţi, românii reprezentau 52,27 %, cu 484.924 de militari, maghiarii 27,75%, cu 257.110 militari, germanii 9,44%, cu 87.500 militari, alte naţionalităţi (evrei, ruteni, slovaci, romi) 10, 52%, cu 96.966 de militari.
După încorporarea contingentelor de rezervişti, în noaptea de 12 august 1914, s-a decretat mobilizarea generală. Oraşul Dej a devenit un furnicar de oameni, dintre care majoritatea covârşitoare erau români mobilizaţi în armata austro-ungară. Soldaţii erau adunaţi în mai multe grupuri, însoţiţi de cei dragi, de învăţătorul sau preotul din sat. Au fost înrolaţi câteva mii de tineri din Dej şi din satele de pe Valea Someșului în Regimentul 32 honvezi Dej. Soldaţii români aveau bonete de culoare violet, iar numărul 32 era scris vizibil pe ele, cu alb, reprezentând numărul Regimentul din Dej.
În ziua de 22 august 1914, efectivul activ al Regimentului 32 şi contingentele mobilizate de curând, echipate de luptă au plecat pe front, o parte pe frontul din Ucraina, alții pe frontul din Serbia. Până la sfârșitul anului 1918, în cimitirul de pe Dealul Florilor au fost înhumați 355 de militari al căror nume se cunoaște, alături de care își dorm somnul de veci alți 149 de militari necunoscuți, căzuți la datorie în Primul Război Mondial.
Deschiderea expoziției de la Cercul militar Dej este dedicată împlinirii a 100 de ani la intrarea României în război (1916-2016) și coincide cu aniversarea a 100 de ani de la înființarea Corpului 7 Armată ,,General Nicolae Șova’’ Dej.
M.V.
Foto: Oprișan Zoltan