Cupa Aripile Someșului, competiție dedicată memoriei maestrului Ilyes Csaba

Cupa Aripile Someșului, competiție dedicată memoriei maestrului Ilyes Csaba

Clubul Sportiv de Aeromodele „Gloria” Dej, în parteneriat cu Primăria Municipiului Dej, a organizat în weekendul trecut (24-25 septembrie) o nouă ediție, a 64 – a, a Concursului de aeromodele „Cupa Aripile Someșului” , dedicat promotorului acestui sport în orașul nostru, maestrul Ilyeș Csaba. Reamintim că anul acesta, tot în Dej, a avut loc și Campionatul Național de Aeromodele Captive (10-14 august). 4

„Cupa Aripile Someșului” s-a desfășurat pe pista de aeromodele a Clubului „Gloria” și a reunit o mână de pasionați fideli ai aeromodelismului, care au concurat (sau doar au urmărit) la cursele de aeromodele captive, categoriile F2 – viteză, F2B – acrobație și F2C – curse și Good Year.

img_7707 img_7846

O competiție și un sport care ar merita mai multă atenție și susținere din partea administrației locale, cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de alte ramuri lacome de bani, chiar „naște” performanță și campioni!

img_7982 img_8025

Ilyes Csaba-Laszlo (1937-2003) a practicat aeromodelismul începând cu anul 1948 când s-a înscris în Aeroclubul Someș, înființat la Dej de Aviația Sportivă Română. După opt ani, aeromodelismul dejean va trece de sub tutela AVSAP la AS Unirea Dej, când se organizează și primul campionat republican de micromodele (indoor), competiție ce s-a desfășurat în Salina Ocna Dej. Timp de 10 ani, această competiție va fi una permanentă, dejenii clasându-se mereu pe locuri fruntașe.

Ilyes obține primele rezultate notabile în 1958 când ocupă locurile I și II la zbor liber și captiv la Finala Campionatului Național din București, iar în 1960 la Cupa Aurel Vlaicu, unde se clasează pe locul III, la model propulsor.

În anul 1966 pune bazele Cercului de aeromodele din cadrul Casei Pionierilor Dej (devenit apoi clubul Copiilor) unde activează până în 1999 ca maistru instructor și desfășoară o activitate susținută pentru pregătirea echipelor de juniori și tineret. Apar și primii campioni, în 1969, prin Emil Teutișan și Victor Racolța.

În 1970 încep demersurile pentru construirea pistei de aeromodele din oraș, amplasată pe malul stâng al Someșului pe actuala stradă Pintea Viteazul și care va fi terminată în 1971.

144

Rezultatele obținute de dejeni devin tot mai remarcabile. În 1973 – primul record național la aeromodele comandate prin radio (2 ore și 25 de minute) a fost realizat de Ilyes Csaba pentru ca, în 1974, să reirealizeze alte două recorduri naționale la hidromodele și să obțină titlul de Maestru al Sportului.

În același an, secția de aeromodele este transferată de la AS Unirea la AS Gloria Dej, aparținând de Primăria municipiului Dej. O perioadă propice acestui sport pe parcursul căruia sunt pregătiți mare parte din viitorii campioni ai clubului.

img_7791

Anul 1975 avea să aducă dejenilor o pleiadă de medalii de argint și bronz, atât la seniori cât și la juniori, prin: Claudiu Borzan, Alexandru Grobois, Tiberiu Barabaș și Ilyes Csaba, concomitent cu alte trei recorduri naționale la hidromodele R/C.

Prima participare a dejenilor la un concurs internațional a avut loc în 1977 când echipajul de curse Ilyes Csaba – Tiberiu Barabas fac parte din echipa României la Balcaniada de la Plovdin, Bulgaria, unde obțin medalia de bronz. Anul următor dejenii obțin noi titluri de campioni naționali la tineret și senior, pentru ca la Balcaniada din 1979, Ilyes să obțină din nou medalia de bronz.
Din 1980 și până în anul 2002 va urma o perioadă „de aur” în care dejenii sunt practic „abonați” la titlurile de campioni naționali și internaționali prin sportivii: Ilyes Csaba, Tiberiu Barabaș, Claudiu Borzan, Alexandru Grobois, Marcel Crișan, Nicolae Lazăr, Szilagy Farkas, Kantor Ludovic, Boncsina Emerik, Flaviu Șipoș, Lucreția Cupșa, Kallos Romeo, Augustin Petruț, Radu Gângă, Marius Pustan, Alexandru Lungu, Szekely Adrian, Ilyes Ana-Iulia, Sorin Mureșan, Csibi Kuti Konrad, Mihai Odorhean și Marcel Șimon. Astfel, sportivii dejeni sunt mereu printre primii trei clasați la: Campionatul European de Aeromodele Captive de la Czestokova (Polonia, 1991), Campionatele Mondiale de Aeromodele (orientare magnetică) de la Pecs, Gyla (Ungaria), Dej, Iași și Bacău, Campionatele Europene din Spania, Austria, România etc.

În anul 2002, lui Ilyes Csaba Primăria Municipiului Dej și Federația Română de Modelism îi acordă „Diploma în titlu de excelență pentru imaginea pozitivă adusă municipiului nostru pe plan național și internațional”. Numele lui figurează de asemenea în paginile Enciclopediei Maghiare la capitolul „Personalități din Ardeal” ( Budapesta, 1994). Se stinge din viață la 30 decembrie 2003.

La ora actuală, instructorul clubului de Aeromodele Gloria Dej este nepoata și eleva lui, Ilyes Ana Iulia.

1

În fine, nu pot decât să-i felicit pe pasionații acestui sport care deși este unul lipsit de violența stadioanelor supra-aglomerate din fotbal, poate fi spectaculos și să ofere momente de reală încântare pentru ochi și suflet. Și îi felicit pentru că păstrează vie memoria unui sportiv emerit și excelent dascăl!

M.V.

Foto: Luidort Peti și CS Gloria

Referințe:

Dejeni de ieri și de azi – Editura Texte Dej, 2009
Dejul în presă (vol. II) – Editura Astra-Dej, 2005

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*