Prețurile energiei electrice, a gazului și a altor combustibili a crescut continuu în ultimii ani determinând creşterea sărciei energetice şi a consumatorilor vulnerabili. Sărăcia energetică a consumatorului rezidenţial poate fi definită ca fiind dificultatea sau incapacitatea de a menţine condiţii adecvate de temperatură în interiorul locuinței, precum și de a dispune de alte servicii energetice esențiale la un preț rezonabil. Având în vedere dificultățile cu care se pot confrunta persoanele cu venituri reduse, trebuie să stabilească măsuri de eficientizare a consumului de energie la consumatori, reducerea prețului gazelor la consumatorii finali și sprijinul financiar al clienților.
În România, peste 42% din populaţie este încadrată în capitolul „sărăcie energetică” şi are probleme cu plata facturii lunare la utilităţi, a afirmat Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). „Un consum de 100 de kWh pe lună pe gospodărie reprezintă un consum care clar ne arată nivelul de dezvoltare economico – socială pe care o avem în mediul rural. Să nu uităm cifra pe care o avem cu toţii în conştiinţa publică: peste 42% din populaţia României este încadrată în aşa-numita categorie de „sărăcie energetică”, deci populaţie cu probleme în a-şi plăti factura lunară de utilităţi”, a spus Calotă, citat de Agerpres. El a arătat că, din punctul de vedere al consumului final de energie, România are în acest moment o structură atipică, pentru că, de trei ani, principalul sector consumator de energie, sub toate formele – energie electrică, gaz natural, energie termică, produse petroliere şi derivate -, nu mai este industria, ci a devenit sectorul rezidenţial.
Sărăcia energetică, concept cvasinecunoscut până relativ recent, cu definiţii vehiculate diferite, este tot mai des invocată şi a devenit un subiect permanent la nivelul multor ţări.
Chiar dacă acest concept ia în considerare cu preponderenţă sărăcia consumatorului rezidenţial, afectează deopotrivă şi consumatorul non-casnic. Combaterea sărăciei energetice are un caracter sinergic, eficienţa energetică, veniturile consumatorilor, tehnologii noi, preţul energiei şi disponibilitatea acesteia, fiind cele mai importante. Acestea trebuie abordate în mod unitar şi echilibrat. Neglijarea unora şi accentuarea altora, conduce la aparente rezultate aparent bune, dar, în fapt, conduc la o adâncire a sărăciei pe termen lung.