Târgul cu o tradiţie de căteva secole se organizează în toamna fiecărui an, în al doilea sfărşit de săptămână din octombrie, pe malul Crişului Repede, în localitatea Negreni. Satul este aşezat pe drumul european E60, la 10 km de Piatra Craiului, spre Cluj.
Târgul este asemănător cu Târgul Coaselor din luna iunie, dar se întinde pe o suprafaţă mult mai mare, avâd şi un sortiment mult mai bogat de obiecte. Acesta are două părţi, una în care se vând obiecte noi de uz general, haine, încălţăminte. O importanţă mai mare are cealaltă parte unde se pot găsi diferite vechituri, de exemplu: port popular, cusături, farfurii pictate, cărţi, mobilier, scule, picturi, etc. Târgul se bucură de o popularitate foarte mare având oaspeţi din Ungaria, Europa de Vest, chiar şi din America.
Anul acesta, luni, 3 octombrie, a fost prima zi – mai mult sau mai puţin “oficială” – a Târgului de toamnă de la Negreni. “Oficială” pentru că, din punctul de vedere al Primăriei din localitate, târgul începe abia de joi, de când instituţia va încasa şi bani pentru accesul publicului în spaţiile pe care le deţine.
Din câte spun istoricii, Târgul de la Negreni datează de prin Evul Mediu, prima atestare cvasi-general recunoscută fiind anul 1815, deci de pe vremea imperiului austro-ungar, când manifestarea era trecută în ,,Calendarul târgurilor”. De fapt, la Negreni au loc două târguri: cel de primăvară, din iulie, – “Târgul coaselor”, denumirea provenind din faptul că pe vremuri de acolo se puteau cumpăra diverse unelte agricole, inclusiv coase -, şi cel de toamnă, din octombrie, “Fechetău” cum i se mai spunea. Cu timpul, târgul din toamnă a ajuns mai mare decât cel “al coaselor”, însă, ceea ce este mai interesant, ambele au continuat să existe indiferent de perioada şi sistemul politic pe care le-au traversat.
Secretul târgului – dacă există un secret – constă probabil, în caracterul său oarecum sărbătoresc. Oamenii merg la Negreni nu doar pentru a achiziţiona ceva “de strictă necesitate”, ci şi pentru a vedea ce se mai vinde, pentru a mânca ceva altfel şi altundeva decât acasă, sau doar pentru a cumpăra ceva de care nu au neapărată nevoie – un mic lux. Şi oferta nu lipseşte. De la Negreni se pot lua, fără grija TVA-ului, câte cele şi de toate: lucruri noi (începând de la haine, papuci, covoare, veselă, perdele ori tot soiul de articole de uz casnic – chinezării, turcisme sau mai “de firmă”) până la – haideţi să le spunem – “antichităţi” (icoane, tablouri, haine, farfurii, cusături, mobilier popular, ceasuri de epocă, cărţi şi multe altele).
Iar cumpărătorii, nu sunt puțini…