Prăjitură cu prune şi crustă crocantă

Prăjitură cu prune şi crustă crocantă

Mama făcea genul ăsta de prăjitură dar cu baza pufoasă. Pentru că mie îmi plac prăjiturile mai umede, am modificat puţin reţeta și a ieșit un deliciu cu baza moale și cremoasă, iar învelișul dulce și crocant. Intre ele, tronau prunele moi, aromate și foarte puţin acrișoare, doar atât cât trebuie ca să contrasteze puţin gusturile şi texturile. Ce mai, a ieșit o bunătate de prăjitură căreia nici n-am știut ce nume să-i dau ca să o descriu mai bine, aşa că se cheamă simplu: prăjitură cu prune şi crustă crocantă.

dscf3964-1

Lista de ingrediente
(pentru o tavă de 20 x 35 cm)

Baza

130 g de făină
200 ml de smântână
50 ml lapte
120 g de zahăr (de preferat să fie vanilat)
4 ouă
50 g de unt topit
1 linguriţă rasă de praf de copt
1 praf de sare

La mijloc

1 kg de prune, fără sâmburi, desfăcute jumătăţi

Crusta

100 g făină
50 g unt rece
50 g zahăr tos
½ linguriță scorțișoară (opţional)

Mod de preparare

Se amestecă cu telul componentele lichide pentru bază: smântâna, laptele, untul topit şi răcit şi ouăle. După ce s-a omogenizat amestecul, se adaugă toate ingredientele solide: făina, praful de copt, zahărul şi un praf de sare.
Se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Deasupra se pun jumătăţile de prune aşezate una lângă alta, ca în fotografia de mai sus.
Pentru crustă se amestecă cu degetele untul rece, cu făina, zahărul şi pudra de scorţişoară (eu nu am pus). Se obţine un aluat nisipos, sfărâmicios care se distribuie pe suprafaţa prăjiturii.
Se dă tava la cuptorul care trebuie să fie în prealabil încins la 180 de grade. E gata cam în 45 de minute.
Pentru că baza e genul de aluat care rămâne puţin umed şi lipicios, prăjitura se feliază mai frumos dacă o lăsaţi mai întâi să se răcească.

Autor: Iuliana S. / bucate-aromate.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*