În loc de juriști competenți, primarii vor o instituție care să-i „apere de greșeli”!

În loc de juriști competenți, primarii vor o instituție care să-i „apere de greșeli”!

Luni, 17 octombrie 2016, a avut loc la Bucureşti reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR). La şedinţă au participat dl Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU – Președintele Senatului României, dl. Florin IORDACHE, Preşedintele Camerei Deputaţilor, dl Vasile DÎNCU – Viceprim–ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), dna. Violeta ALEXANDRU – Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC), dna. Angela CRISTEA – Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, reprezentanţi ai Parlamentului României şi parteneri ai AMR.

AMR include în prezent 103 municipii (toate municipiile), precum şi cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti rezultând un total de 109 membri.amr1

Pe agenda întâlnirii s-au aflat: Raportul de activitate al Comitetului Director al AMR; Strategia generală de descentralizare în contextul Cartei europene a autonomiei locale; Prezentarea stadiului înființării sucursalelor AMR și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acestora; Rectificarea bugetului AMR pe anul 2016 și mandatarea Comitetului Director de a adopta decizii cu privire la modificarea acestuia și Situația încasării cotizației membrilor AMR.

Având în vedere că în ultimii patru ani, mai mulţi edili au fost vizaţi în anchetele DNA pentru fapte de corupţie (în cele mai multe cazuri acuzaţiile vizând fapte comise în funcţiile de primari), primarii au propus,înfiinţarea unei instituţii care să îi protejeze de posibile greşeli care le-ar putea aduce dosare penale.

„Nu avem măcar o instituţie în această ţară atunci când avem dubii, când vin cinci directori din primărie cu şapte soluţii. Care e cea corectă? Ne trebuie un far călăuzitor care să ne spună «soluţia este asta!» iar noi să o urmăm în consecinţă, fără să fim învinuţi după aceea de ce am făcut aşa. Faptul că foarte mulţi primari sunt cu probleme penale din cauza conjucturii legislative penale, care cred că e un aspect pe care trebuie să îl îmbunătăţim şi este una din principalele noastre preocupări”, a declarat Robert Negoiţă (primar Sector 3 Bucureşti), potrivit Mediafax.robert-negoita-amr.

„Există 30 de instituţii în România care fac controale în primării – Curte de Conturi, OLAF (n.r. Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă), DLAF (n.r. Departamentul pentru Lupta Antifrauda), DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) – în schimb, nu există nicio instituţie care să facă un control preventiv. De exemplu, am două legi care se bat cap în cap iar eu, ca primar, şi aparatul meu trebuie să luăm o decizie. Ne-am dori să putem să trimitem o hârtie undeva la o instituţie, care să ne descurce şi să ne spună care e cea mai bună decizie” – a declarat și Lia-Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

Cu prilejul acestei întâlniri a fost reconfirmată și conducerea Asociaţiei Municipiilor din România. Astfel preşedinte al AMR a fost reales Robert Negoiţă, iar preşedinte executiv Ilie Bolojan. Vicepreşedinţi sunt Lia Olguţa Vasilescu şi Gheorghe Falcă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*