Dejenii au participat în număr mare, duminică,la slujba arhierească oficiată de Mitropolitul Clujului la Biserica Militară din oraș. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Andrei a sfințit Altarul de vară construit recent în vecinătatea bisericii.
La Sfanta Liturghie a slujit alături de Înaltpreasfinția Sa un sobor de 15 preoți din care a făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhim. Dumitru Cobzaru și protopopul Dejului, părintele Ioan Buftea.
Slujba s-a încheiat cu felicitarea tuturor celor implicați în lucrările bisericii și oferirea din partea Înaltpreasfinției Sale a câtorva distincții, respectiv Crucea Transilvană, vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat și ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni părintelui paroh Petru Both.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți la slujbă, ierarhul a subliniat faptul că oamenii aleg de cele mai multe ori averea și plăcerea în locul lui Hristos: „Modul acesta în care suntem legați de patimi și de plăceri și de bunurile materiale l-am putea rezuma spunând că două patimi îl distrug pe omul zilelor noastre, e vorba de trup și de bani. Ca să își poată permite toate desfătările, omul iubitor de acestea are nevoie de bani și atunci cele două patimi mari îl robesc și îl îndepărtează de Dumnezeu, pentru că în loc să îl aleagă pe Hristos, de cele mai multe ori omul alege patima”.
Clădirea bisericii militare a fost dăruită Garnizoanei Dej, de municipalitate, după primul război mondial în semn de mulțumire adus ostașilor care s-au jertfit pentru unitatea țării. Clădirea a funcționat până în decembrie 1989 ca centru de recreere și club pentru militari.
În 2001 preotul militar de atunci, părintele Dumitru Cobzaru, actualul exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, a început demersurile construirii unui locaș de rugăciune, închinat Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Biserica a fost sfințită în urmă cu 15 ani de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, iar acum este un locaș de reculegere, nu doar pentru militarii din Dej, ci și pentru credincioșii din oraș, care participă în fiecare duminică, în număr mare la Sfânta Liturghie.
Sursa: radiorenasterea.ro