de Tudor Călin Zarojanu.
În blocul nostru şi prin jur sunt în curs câteva LUCRĂRI. „În curs” înseamnă o alternanţă imprevizibilă de mare agitaţie, zgomot, duduituri, răcnete, praf – vreme de câteva ore – şi încremenire totală – zile ori chiar săptămâni.
Prima grijă a meseriaşului român (care e simultan zidar, zugrav, fainţar, instalator, electrician şi orice altceva e nevoie) este să pună mâna pe lucrare; a doua, să obţină nişte bani – pretextul ideal fiind achiziţionarea materialelor. „Dacă nu vreţi să le luaţi dv….”, zice el cu un ton din care reiese că ar fi grav, cine ştie ce porcărie iei. Cum oricum nu te vezi cărând un sac de ciment, îi dai banii, inclusiv un avans consistent la manoperă, că oameni suntem, ce naiba! Dacă e un tip super onest, după ce umple locul cu scule şi materiale, meseriaşul s-ar putea să şi facă oarece, aşa, în deschidere, pentru impresia artistică, după care dispare; dacă nu, dispare imediat.
Pentru că a treia lui grijă e să pună mâna pe a doua lucrare. Apoi pe a treia, eventual a patra. După care le VIZITEAZĂ pe rând. Meseriaşul român lucrează în time sharring. Desigur, în unele zile sau perioade funcţionează şi sistemul din bancul cu matematicianul: tu crezi că e la ăilalţi, ăilalţi cred că e la tine, iar el, cu toată echipa, dacă are aşa ceva, e la crâşmă. Sau caută a cincea lucrare.
Dacă eşti tare şi hotărât, poţi să emiţi pretenţii rezonabile privitoare la calitatea lucrărilor. Dar niciodată, niciodată, sub niciun motiv, să nu faci presiuni priovitoare la termen!! Dacă faci prostia asta, e posibil ca meseriaşul, supărat, să dispară definitiv, la nevoie renunţând la sculele şi ţoalele de lucru parcate la tine din vremuri imemoriale.
Şi nu, nu poţi renunţa tu la el, pentru că, aşa cum i-a spus unul socrului meu, „Instalatorul e mai tare decât omul! Omul, când are o nevoie, cheamă instalatorul; instalatorul nu-l cheamă pe om niciodată!”
Băgaţi la cap şi înduraţi!
Tudor Călin Zarojanu este absolvent de Matematică-Informatică; Lucrarea de licenţă: „O privire matematică asupra piesei «Romeo şi Julieta», de William Shakespeare”. Şapte ani de teatru studenţesc, Premiul I de interpretare pe ţară. 12 ani de IT pe toate sistemele, în toate limbajele. 22 de ani de presă (scrisă, radio, TV, agenţie de ştiri). Copy-writer. Scriitor. Dar mai ales tată. Activ pe Facebook. (http://www.catchy.ro/author/tudor-calin-zarojanu)
dejulmeu.ro îi mulțumește pentru colaborare!