Echipajul CNAM Dej, Locul III la Concursul „Istorie și tradiții” din Bistrița

Echipajul CNAM Dej, Locul III la Concursul „Istorie și tradiții” din Bistrița

Sâmbătă, 12 noiembrie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția a IX -a a Concursului interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale „Istorie şi tradiţii”, organizat de Asociaţia Profesorilor de Istorie din România (APIR) – filiala Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, având susţinerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”.
La concurs au participat elevi de la şcoli şi licee din municipiul Bistriţa și din județul Bistrița-Năsăud, precum și din judeţele Arad, Cluj şi Maramureș. De asemenea, a fost prezent şi Ansamblul „Codrenii” de la Şcoala de Arte Străşeni, din Republica Moldova.
Dejul a fost reprezentat la concurs de un grup de șase elevi de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” (Maria Belu, Anda Domsa-Stînă, Adina Oros, Răzvan Chira, Cătălin Boian și Alexa Ciceu), coordonați de prof. Cristina Albinetz. bn10

Probele de concurs au constat în interpretarea unui obicei, cântec sau dans tradiţional specifice zonei de provenienţă a grupului, prezentarea unei personalităţi locale reprezentative, precum şi a unei reţete culinare sau a unor produse tradiţionale. Astfel, la secțiunea personalități elevii dejeni l-au evocat pe Pintea Viteazul (născut în Măgoaja, comuna Chiuiești), iar la obiceiuri au prezentat „Starostele și ceremonia nunții în Chiuiești”. În ce privește secțiunea rețete culinare sau produse tradiționale, dejenii s-au prezentat cu „cocorada”, o turtă din aluat de pâine, umplută cu brânză și coaptă în vatră, binecunoscută în zona Chiuiești și Cășeiu.

traditii-2

În urma deliberării juriului – dr. Cosmina Timoce Mocanu, cercetător în cadrul Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române” din Cluj-Napoca, prof. Elena M. Cîmpan, Anamaria German-Vergu, realizatoare de emisiuni de folclor, prof. dr. Dorel Cosma, prof. dr. Vasile Filip și Menuț Maximinian, scriitor, jurnalist și realizator de emisiuni de folclor – pe Locul I s-a clasat echipajul de la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” din Bistrița, pe Locul II, echipajul Școlii Gimnaziale din localitatea George Coșbuc, iar pe Locul III, echipajul de la CNAM Dej.bn2

„Cele zece formaţii prezente în Concurs – scrie ziarul „Răsunetul” – anunţă de pe acum ediţia cu numărul zece, care va urma. Bucuria este mare când se vede cu ochiul liber că nu dispar tradiţiile, că sunt cultivate mai departe, în şcoală, sub atenta supraveghere a unor profesori de excepţie. Tradiţia înseamnă azi jocul, şezătoarea, mâncarea pregătită în casă, obiceiurile satului. Dar tradiţie pentru şcoala românească mai înseamnă şi cultivarea limbii române, cunoaşterea expresiilor, a realităţilor lingvistice şi, cel mai important, ne-uitarea oamenilor locurilor, care au contribuit la cultura acestui neam”.

bn9

Felicitări echipajului dejean și profesorului coordonator, pentru modul cum s-au prezentat și au prezentat pe scena bistrițeană, câteva din obiceiurile tradiționale specifice zonei Măgoaja-Chiuiești.

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*