Răspunzând invitației lansate de către Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” al ASTRA, miercuri, 16 noiembrie, academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj a susținut o conferință în sala festivă a Primăriei Municipiului Dej. Prelegerea având ca temă „Istorie și prezent. Semnificația actuală a Marii Uniri din 1918” a fost precedată de o întâlnire colocvială cu astriștii din Dej, Beclean, Gherla, Năsăud și Târgu Lăpuș, subiectul abordat referindu-se la posibilele modalități de colaborare dintre despărțămintele ASTRA și Universitatea din Cluj. Moderatorul și amfitrionul evenimentului, care a fost primul din seria celor generic întitulate „Conferințele Astrei dejene”, a fost ec.dr. Radu Gavrilă, președintele Despărțământului Dej, al ASTRA.
Pornind de la ideea că „fiecare generaţie îşi rescrie trecutul”, prelegerea reputatului istoric clujean a avut ca punct nodal Transilvania de astăzi, ca „parte a României, care, la rândul său, este o parte a Europei”. Și asta deoarece, a punctat Ioan Aurel Pop: „aspectul cultural al Transilvaniei te face să înţelegi că pot sta alături o obiserică ortodoxă, o catedrală catolică, o biserică greco-catolică, o alta luterană, un templu unitarian, o sinagogă şi un lăcaş de cult calvin, la care se adaugă mulţimea cultelor neoprotestante de astăzi. Pot sta alături fără a se înfrunta, fără a se exclude, aşa cum s-a întâmplat de atâtea ori şi prea mult timp în aceeași Transilvanie. Dreptul celuilalt poate fi respectat, iar respectul nu trebuie înţeles ca slăbiciune”. Or, în acest sens, a subliniat istoricul clujean, „istoria Transilvaniei poate fi studiată şi ca fenomen premonitoriu la viitorul comun al Europei contemporane, observând un şir de erori tragice, dar şi de soluţii neaşteptate, care au dat rezultanta cunoscută astăzi. Viitorul se poate construi doar evitând greşelile trecutului. Altminteri, însemnă să baţi pasul pe loc şi să te minţi că eşti în mers”.
„Transilvania reprezintă 40 % din suprafaţa şi populaţia României de astăzi. Reprezintă o bază extrem de importantă economică, socială, nu numai demografică și face parte dintr-o Românie modernă, în care problema naţională, dacă nu rezolvată pe de-a-ntregul este într-un stadiu european. Ne străduim să trăim împreună bine. Dacă politicienii mai intervin să creeze probleme, vrem să arătăm că omul de rând este destul de înţelept ca să continue traiul acesta împreună şi că, şi din această perspectivă, România, prin Transilvania, este o ţară europeană modernă” – a fost concluzia prelegerii, o adevărată lecție de istorie, de patriotism sincer și pledoarie pentru toleranță.
Conferința s-a încheiat în aplauzele publicului prezent în număr mare la eveniment și a fost urmată de lansarea volumului „Transilvania, starea noastră de veghe” de Ioan Aurel Pop. Apărut anul acesta la Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca, volumul a fost prezentat la Dej de istoricul dr. Alexandru Bogdan Bud.
Ioan-Aurel Pop (n. 1955, Sântioana, Cluj) este unul dintre cei mai stimați și apreciați istorici din țara noastră, membru titular al Academiei Române(2010) și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj (2012). Este, de asemenea, directorul Centrului de Studii Transilvane din Cluj. Între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York.