Joi, 17 noiembrie 2016, elevii claselor a VI-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială Chiuieşti, îndrumaţi de prof. Irina-Gabriela Cupşa au marcat „Ziua Naţională fără Tutun”. Elevii au asistat la o prezentare Power Point despre efectele negative ale fumatului şi apoi au participat la o dezbatere pe acest subiect.
Sărbătorită în fiecare a treia joi din luna noiembrie, Ziua Națională fără Tutun a ajuns acum la a noua aniversare. Ea marchează lupta anti-fumat și atrage atenția tuturor asupra riscurile expunerii la fumul de țigară, atât a fumătorilor cât și a celor din jurul lor.
Această zi este și un bun motiv pentru desfășurarea de diferite evenimente care să sensibilizeze pe consumatorii de tutun. La nivelul țării, Direcțiile de Sănătate Publică au lansat inițiativa ca, măcar în această zi, “fumătorii să renunțe la țigări”. Acestea au luat formele unor proiecte în școli, având ca grup țintă elevii și părinții începând cu clasele I-IV și până la liceu, sau distribuirea de materiale informative prin cabinetele medicale, farmacii, în puncte stradale, și consiliere și determinări ale vârstei plămânului pentru fumători.
Deoarece procentul de tineri care fumează este ridicat, iar numărul celor care cer protejarea copiilor și tinerilor de tabagism este din ce ăn ce mai mare. Cu toate acestea, nu sunt ei cei care trebuie sa ia masuri, ci societatea întreagă trebuie să intervină și nu doar prin campanii, ci și prin reglementări clare, precum declararea instituțiilor de învățământ drept spații fără fumat, monitorizarea consumului de tutun, informarea corecta despre efectele negative ale fumului de țigară.
Cifrele fumatului
Consumul de tutun reprezinta a doua cauza de deces în lume, conform informațiilor oferite de Organizata Mondială a Sănătății, care precizează ca anual se înregistrează 5,4 milioane de decese, mai multe decât cele provocate de accidentele de circulație, sinuciderile sau consumul de droguri la un loc. Dacă datele din prezent nu se schimba, estimările pentru 2020 indica cifre de pana la 10 milioane de decese în fiecare an, provocate în general de boli asociate cu tutunul: cancere, boli respiratorii, cardio-vasculare, digestive, uro-genitale, neurologice, psihice etc.
La noi în țară se înregistrează aproximativ 33.000 de decese în fiecare an, 70% dintre acestea fiind la persoanele cu vârste intre 35 și 69 de ani.
In compoziția unei țigări intra, pe lângă planta de tutun, un procent variabil de aditivi sau agenți de textură, cu o medie de 8 % din țigară. Analizând la nivel global, în cele peste 6 milioane de tone de țigări vândute în prezent se pot găsi circa 500 000 tone de aditivi. Deși, la nivel european sunt reglementari care stipulează care sunt cei aproape 400 de aditivi ce se pot utiliza în compoziția țigărilor, nu exista obișnuința de a informa consumatorul despre existența acestor aditivi.
Fumul de țigară eliberat în mediu conține mai mult de 4.000 de substanțe chimice, dintre care cel puțin 69 au acțiune cancerigena, provocând boli grave și moarte prematura. Nu doar fumătorii activi sunt expuși acestor riscuri ci și cei pasivi, care risca la rândul lor afecțiuni cardiace, cancer pulmonar, moarte subita infantila, precum și nașterea de copii cu greutate mica.”
Prof. Giurgiu Radu-Florin,
Coordonator de proiecte şi programe educative la Şcoala Gimnazială Chiuieşti, judeţul Cluj